AVASTUS ⟩ Keskkonnas valitseb oht, mis tõstab nooremaealistel Covid-19 riski

PM Tervis
Copy
Köha
Köha Foto: Shutterstock

Eluruumidesse sattuvad välisõhu saasteained on seotud SARS-CoV-2 nakkuse suurenenud riskiga, näitab Rootsi noorte täiskasvanute vaatlusuuring.

Kuna välisõhus leiduvad saasteained võivad suurendada hingamisteede infektsioonide nagu gripp ja SARS riski, kerkisid kahtlused, et need võivad tõsta ka SARS-CoV-2 nakkuse tõenäosust. Uuringud on ka näidanud, et halva õhukvaliteediga piirkondades on rohkem Covid-19 juhtumeid.

Karolinska instituudi teadlased asusid uurima seost hinnangulise koduse õhusaasteainete kokkupuute ja SARS-CoV-2 positiivsete PCR-testide vahel noortel täiskasvanutel Stockholmis.

Tulemused näitavad, et kokkupuude teatud liiklusest tekkivate õhusaasteainetega on seotud positiivsete testide suurema arvuga.

«Meie tulemused lisavad tõendeid selle kohta, et õhusaastel on oma osa Covidis ja need toetavad õhukvaliteedi parandamise potentsiaalset kasu,» ütleb Karolinska instituudi keskkonnameditsiini instituudi dotsent Olena Gruzieva, uuringu üks autoritest Medical Xpressis.

Uuring põhineb rahvastikupõhisel BAMSE projektil, mille raames on jälgitud üle 4000 Stockholmi elaniku sünnist alates.

Hinnati erinevate õhusaasteainete igapäevast väliskontsentratsiooni osalejate kodustel aadressidel. Saasteaineteks olid osakesed läbimõõduga alla 10 mikromeetri (PM10) ja 2,5 mikromeetrit (PM2,5), must süsinik ja lämmastikoksiidid.

Teadlased uurisid seoseid nakatumise ja õhusaasteainetega kokkupuute vahel päevadel enne positiivset PCR-testi, testi päeval ja hilisematel kontrollpäevadel.

Tulemused näitavad seost nakatumisriski ja kokkupuute vahel PM10 ja PM2,5-ga kaks päeva enne positiivset testi ning kokkupuute vahel musta süsinikuga üks päev enne testi. Teadlased ei leidnud seost nakkusohu ja lämmastikoksiidide vahel.

Kokkupuude saasteosakestega tõstis nakatumisriski umbes seitsme protsendi võrra. Uurijate sõnul võib see näida väike riski tõus, aga see omab rahvatervise seisukohalt kaalu.

Uuring avaldati ajakirjas JAMA Network Open.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles