Kui levinud on kõrge kolesteroolitase lastel?

PM Tervis
Copy
Kolesterooli normaalset taset aitab hoida mõõdukas füüsiline aktiivsus.
Kolesterooli normaalset taset aitab hoida mõõdukas füüsiline aktiivsus. Foto: Shutterstock

Kõrge kolesteroolitase on Ameerika täiskasvanutel väga levinud tervisemure ja peamine südamehaiguste riskitegur. Uuringust selgub, et kõrge kolesteroolitasemega laste ja noorte protsent on samuti muret tekitav. 

Nagu täiskasvanutel, võib ka lastel olla kõrge kolesteroolitase, kirjutab Medical News Bulletin. USA uuringus, mis avaldati ajakirjas Journal of the American Medical Association, uuriti laste ja noorukite kolesteroolitaset kogu riigis aastatel 1999–2016.

Teadlased vaatasid aastatel 1999–2016 üle kokku 26 047 lapse ja nooruki kolesteroolitaseme, osalejad olid vanuses 6–19 aastat. Ideaalsed kolesteroolitasemed lastel olid järgmised: üldkolesterool alla 170 milligrammi detsiliitri kohta, madala tihedusega lipoproteiin ehk «halb» kolesterool alla 110 mg/dl ja kõrge tihedusega lipoproteiin ehk «hea» kolesterool suurem kui 45 mg/dl. Oluline on märkida, et aastatel 1999–2016 ei jälgitud sama rühma lapsi; 1999. aastal vaadeldi üht lasterühma ja 2016. aastal teist rühma lapsi.

Uuringu lõpus oli ideaalne kolesteroolitase vaid 51,4 protsendil noortest ning 15,2 protsendil 6–11-aastastest lastest ja 25,2 protsendil 12–19-aastastest noorukitest oli vähemalt üks kolesteroolitase ebasoodne.

See võib kõlada muret tekitavalt, kuid osalejate kolesteroolitase aastatel 1999–2016 tegelikult paranes. Kõigi osalejate keskmine üldkolesterooli tase langes 164 mg/dl-lt 1999. aastal 155 mg/dl-ni 2016. aastal. Samal ajavahemikul kõrge tihedusega lipoproteiinide kolesterooli tase tõusis 52,5 mg/dl-lt 55,0 mg/dl-ni ja madala tihedusega lipoproteiinide kolesterooli keskmine tase langes 92 mg/dl-lt 86 mg/dl-le.

Noorte kolesteroolitaseme paranemine on üllatav, kuna laste ja noorukite rasvumise määr on aastatel 1999–2016 märkimisväärselt suurenenud.

Kolesteroolitaseme parandamiseks on palju lihtsaid viise. Näiteks regulaarne trenn ja tervislik toit, milles on vähe küllastunud rasvu ja toiduga saadavat kolesterooli. Mõlemad on suurepärased võimalused normaalse kolesteroolitaseme saavutamiseks ja üldise tervise parandamiseks.

Samuti on olemas kolesteroolitaset alandavad ravimid, kuid tavaliselt kirjutatakse neid välja pigem vanematele täiskasvanutele kui noortele. Lastele ja igas vanuses inimestele on hea piisav füüsiline tegevus ja süüa tervislikku toitu, sest see on suurepärane strateegia üldise tervise parandamiseks ja kolesterooliprobleemide ennetamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles