Millisel temperatuuril hakkavad toidus hävinema kasulikud ained?

, Toitumisterapeut
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Suvel on võimalus anda kehale kõikvõimalikke vajalikke toitaineid, mida meie kliimas talvel väheks jääb. Seda kõike saab teha väga maitsvalt.

Rohelistes lehtviljades ja köögiviljades leiduvad ühendid, tugevad antioksüdandid, mis pakuvad kaitset tervisehäireid soodustavate oksüdatiivsete kahjustuste eest. Erinevad fütotoitained toimivad organismis erinevalt – üks suudab hävitada vähirakke, teine võidelda organismis ringlevate vabade radikaalidega jne. Inimeste elulaad ja -keskkond on selline, mis paneb organismi antioksüdantse kaitsevõime väga tugeva surve alla. Tervise tagab see, kas annad oma kehale piisavalt materjali, et keha saaks maksimaalselt funktsioneerida.

Grillimisel hakkavad toitained hävinema

Alati võiks grillimise kõrval olla üks korralik suur kausitäis värsket salatit ja mitte ainult tomati ja kurgiga, vaid sinna sisse võiks lisada palju erinevaid vilju. Salatisse võiks panna näiteks erinevaid rohelisi lehtvilju nagu petersell, till, rukola, lehtpeedi lehed, lehtkapsas, varsseller, tomat, kurk, kapsas, paprika, oad, herned, küüslauk, sibul. Värske salati materjali võiks loovalt laiendada, et anda kehale rohkem vajalikke toitaineid. Metsa äärest korja veel juurde võilillelehti ja -õisi, põdrakanepit, naati. Salatit maitsesta oliiviõli või hapukoorega.

Kindlasti võiks liha juurde alati köögivilju grillida, näiteks suvikõrvits, paprika, kartul, peet, porgand, pastinaak, juurseller, sibul. Kui toitu kuumutada – grillida, praadida, keeta –, siis hakkavad hävima vitamiinid ja teised vajalikud toitained juba 47 kraadi juures. Mitte kõik toitaineid ei hävi.

Kehale piisava hulga vajalike ainete tagamiseks võikski osa toidust olla alati värske ning seepärast on iga grillimise juures oluline süüa suur ports värsket salatit, kus on sees palju erinevaid värvilisi leht- ja köögivilju. Liha muidugi toorelt tarbida ei soovita, sealt võib saada haigustekitajaid.

Kasulik hapendamine

Grillimiseks soovitan liha alati ise marineerida. Sellega vähendad säilitus- ja muude lisaainete tarbimist, mis on kehale koormaks. Osta puhast liha ning marineeri see oliiviõli ja maitseainetega. Uuringud näitavad, et oliiviõli omakorda aitab vähendada grillimisel tekkivaid kantserogeenseid ehk vähi teket soodustavaid aineid.

Hapenda erinevaid köögivilju, näiteks kurk, porgand, suvikõrvits, kapsas – ühe liitri vee peale lisa üks supilusikatäis meresoola, paar küüslaugu küünt ning olemasolevat rohelist – näiteks petersell, till või mustsõstralehed. Hoia kaks päeva riiulil toasoojas ning ongi valmis. Hapendatud toidud on rikkad kasulike probiootikumide poolest ja neid on seostatud paljude tervisega seotud eelistega – paremast seedimisest tugevama immuunsuseni.

Hapendamine soodustab kasulike bakterite, probiootikumide kasvu. Protsessi käigus säilivad vitamiinid, mineraalained ja teised vajalikud toitained.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles