ME SAAME HAKKAMA Põlgus – armastuse väävelhape

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Põlgus võib olla üks väheseid asju, mida ohver tihtipeale vägivallatseja vastu teha saab. Paarisuhtes tähendab põlgus, et teist ei peeta omaväärseks.
Põlgus võib olla üks väheseid asju, mida ohver tihtipeale vägivallatseja vastu teha saab. Paarisuhtes tähendab põlgus, et teist ei peeta omaväärseks. Foto: Shutterstock

Ära reageeri, ära võitle, ole rahulik. Sa pead praegu lihtsalt ellu jääma – loeb ainult see. Ta ei ole su pisaraid väärt, mitte ühtegi reaktsiooni, mitte ühtegi sinu emotsiooni pole ta väärt. Nii õpetavad sotsiaalmeedias Ukraina naisi arstid ja vaimse tervise spetsialistid. Selleks puhuks, kui nood peaksid Vene sõduritest vägistajate kätte sattuma ja pääsu pole. Nad õpetavad ellu jääma ja võitlema nii, et relvaks on põlgus.

Põlgus ongi emotsioon ja hoiak, mis vahel on jäänud ainsaks kättesaadavaks sõjapidamisvahendiks. Kui viha tuntakse endaga võrdse vastu, siis põlgus tähendab üleolekutunnet teisest, moraalset halvakspanu. Teist inimest peetakse endast madalamaks, ennast nähakse temast paremana, ja seda just väga oluliste inimlike omaduste ja väärtushinnangute poolest. Ma ei ole selline nagu sina, ma ei lasku sinu tasemele – moraalset üleolekut tunnevad vangid ja piinatavad, kes käituvad rahulikult või lausa üliviisakalt, sest teavad, et kannatavad õige asja nimel. Põlgus annab kõige äärmuslikumatel juhtudel jõudu ka väärikalt surra.

Üks lahutuse peapõhjuseid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles