Uuringus selgus, mis juhtub Pfizeri tõhustusdoosi kaitsega pärast kolmandat kuud

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine
Vaktsineerimine Foto: Shutterstock

Mainekas ajakirjas The Lancet Respiratory Medicine avaldatud uuring näitas, et Pfizeri Covid-19 vaktsiini tõhustusdoos pakub esimestel kuudel tugevat kaitset haiglaravi ja erakorralise abi vajaduse eest, ligikaudu 80–90 protsenti delta- ja omikrontüve puhul. Kaitse omikroni vastu väheneb aga aja jooksul isegi pärast kolmandat annust. 

«Pfizer BioNTechi Covid-19 korduvad doosid parandavad märkimisväärselt kaitset omikroni vastu, kuigi see kaitse näib vähenevat pärast kolme kuud,» ütles uuringu juhtivautor dr Sara Y. Tartof Medical Xpressis. Vaktsiini kaitse deltatüve vastu langes ajaga samuti, aga oli alati tugevam kui omikroni puhul.

Uuringu jaoks analüüsisid teadlased 11 123 hospitaliseerimist, aga ka erakorralise meditsiini osakonna külastust, mis ei toonud kaasa ägeda hingamisteede infektsiooni tõttu haiglaravi. Uuring keskendus Kaiser Permanente patsientide andmetele Lõuna-Californias 1. detsembrist 2021 kuni 6. veebruarini 2022, mil ringlesid nii deltatüvi kui ka omikroni variandid.

Üheksa kuud pärast kahte Pfizeri Covid-19 vaktsiiniannust hoidis immuunkaitse ära hospitaliseerimise 41 protsendise tõenäosusega.

Pärast kolmandat annust oli kaitse omikroniga seotud haiglaravi eest 85 protsenti, kuid pärast kolme kuud langes see 55 protsendi peale.

Erakorralise meditsiini osakonna visiitide puhul, mis ei toonud kaasa haiglaravi, oli kolme vaktsiiniannuse tõhusus omikroni vastu 77 protsenti, kuid langes pärast kolme kuud 53 protsendi peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles