Teadlased nuputasid välja uue võimaluse ravida jämesoolevähki

PM Tervis
Copy
Illustratsioon jämesooles tekkinud polüüpidest. Enamik neist on healoomulised, kuid võivad edasi arenedes tekitada jämesoolevähki. Polüübid võivad põhjustada veritsust või kõhuvalu
Illustratsioon jämesooles tekkinud polüüpidest. Enamik neist on healoomulised, kuid võivad edasi arenedes tekitada jämesoolevähki. Polüübid võivad põhjustada veritsust või kõhuvalu Foto: Shutterstock

Jämesoolevähi operatsiooni on muutnud keerukaks tõik, et mikroskoopilised vähirakud võivad jääda operatsiooni ajal maha. Seetõttu kasutatakse lisaks veel tihti ränka keemiaravi. Texase ülikooli teadlased töötavad välja odavat, minimaalselt invasiivset traadita seadet, mis pakub täpset ja ohutut vähiravivõimalust.

Teadlased kasutavad operatsiooni ajal fotodünaamilist ravi (PDT), hävitades vähirakud valgustundliku ravimi abil.

Protsessi käigus eemaldavad kirurgid suurema osa kasvajast ja seejärel kiiritavad kasvaja «sängi», aktiveerides valgusega ravimi.

«Bioloogiline, miniatuurne implanteeritav LED-seade võimaldab valguse doseerimist ja ravi, mis on kohandatud individuaalse kasvaja vastusega,» ütles dr Sung II Park pressiteates.

Esiteks manustatakse valgustundlikku ravimit ja seejärel valgustatakse kasvajat mittetermilise valgusega lainepikkusel, mis vastab ravimi neeldumisspektrile. Ravimi aktiveerimine tekitab fotokeemilise reaktsiooni, mis kutsub esile kasvajarakkude surma.

Teadustöö avaldati Nature Communications aprillinumbris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles