Avastati veel üks üllatav koht, mida koroonaviirus kahjustab

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus võib silmadele ajutiselt mõju avaldada. Pika Covidiga inimestel olid silmades ahenenud väikesed veresooned arterioolid.
Koroonaviirus võib silmadele ajutiselt mõju avaldada. Pika Covidiga inimestel olid silmades ahenenud väikesed veresooned arterioolid. Foto: Shutterstock

​SARS-CoV-2 nakkusest põhjustatud kahjustuste loetelu hõlmab nüüd ka silma võrkkesta. Genfi ülikoolihaiglate (HUG), Genfi ülikooli (UNIGE) ja Adolphe de Rothschildi kliinilise uurimiskeskuse uuring näitab, et 11 protsendil Covid-19 tõttu hospitaliseeritutest on võrkkestakahjustus.

Alates SARS-CoV-2 esimesest pandeemialainest on teadlased ja arstid täheldanud nakatunud isikute neuroloogilisi ja veresoonte kahjustusi, vahendab Medical Xpress. Kuna võrkkest on osa närvisüsteemist ja annab võimaluse vaadelda veresooni otseselt ja mitteinvasiivselt, tegi uurimisrühm silmapõhja uuringuid patsientidele, kes saabusid Genfi ülikoolihaigla sisehaiguste osakonda Covid-19 põhjustatud kopsupõletiku tõttu ja kellele määrati hapnikravi.

«Silma tagaküljest tehtud foto annab juurdepääsu võrkkesta veresoonte süsteemile, mis on jumala kingitus Covid-19 põhjustatud veresoontehaiguse lihtsaks uurimiseks,» ütleb Eleonora Riotto, kes oli uuringu tegemise ajal UNIGE arstiteaduskonna üliõpilane. Uuringus vaadeldi 172 inimest, kes olid nakatunud SARS-CoV-2-ga.

Võrkkesta valged laigud

Uurimisrühm tegi uuringud kaameraga, mis pildistas võrkkesta ilma vajaduseta pupille laiendada. Uuritavatel leiti 11 protsendil juhtudest võrkkestalt valgeid laike. «Need on märgid võrkkesta vaevusest, mis on tekkinud väikeste veresoonte sulguse tõttu. Need võivad olla põhjustatud embooliast või võrkkesta veresoonte põletikust — kusjuures ka viimane võib takistada vereringet ja põhjustada potentsiaalselt hapnikupuudust. Enamasti täheldatakse neid diabeeti või kõrgvererõhutõbe põdevatel inimestel,» ütleb dr Gordana Sunaric Mégevand, Adolphe de Rothschildi oftalmoloogia kliiniliste uuringute keskuse meditsiinidirektor.

Muudatus on seotud Covidiga

Seejärel uuriti isikute tervislikku seisundit ja sümptomeid. Diabeedi ajalugu, ülekaalulisus ja kõrgenenud C-reaktiivne valk – mille esinemine peegeldab infektsiooni või koekahjustuse järgset põletikku – esinesid sagedamini võrkkesta laikudega patsientidel. Tuleb aga märkida, et ehkki esines korrelatsioon diabeediga, näitas uuring, et peaaegu 64 protsenti võrkkesta kõrvalekalletega osalejatest ei olnud varem diabeeti põdenud.

Sama kehtis hüpertensiooni kohta – peaaegu 90 protsenti võrkkestakahjustusega patsientidest ei olnud seda põdenud. «Meie tulemused räägivad seetõttu peamiselt viirusinfektsioonist tingitud võrkkesta muutustest, kuigi võrkkestal olevad laigud on teadaolevalt esimene diabeetilise või hüpertensiivse retinopaatia oftalmoloogiline leid,» ütles HUG üldsisehaiguste osakonna abiarst dr Christophe Marti.

Uurimisrühm jälgis iga patsienti kolm kuud pärast haiglaravi lõppu. Nad leidsid, et selle perioodi lõpuks olid kõikidel võrkkestale tekkinud laigud kadunud ja kellelgi polnud nägemisprobleeme. «Uuringus osalejaid jälgitakse nende rahustavate leidude kinnitamiseks,» ütleb dr Mégevand.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of Clinical Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles