Suurem risk rasvumise tekkeks on just selle haigusega inimestel

PM Tervis
Copy
Rasvumise põhjused võivad olla erinevad.
Rasvumise põhjused võivad olla erinevad. Foto: Shutterstock

Uuringus, milles osales enam kui 8700 osalejat 11 Euroopa riigist ja Austraaliast, jõuti järeldusele, et astmahaigetel on hilisemas elus suurem tõenäosus rasvuda, kirjutab Medical Xpress.

«Mitmed uuringud on näidanud, et astmal ja rasvumisel on ühised sotsiaalmajanduslikud, käitumuslikud ja keskkondlikud tegurid, mis võivad viia mõlema haiguse tekkeni. Mõned varasemad uuringud keskendusid mehhanismidele, mille tõttu võib rasvumine viia astmani,» ütles üks uuringu autor Subhabrata Moitra. 

Teadlased kasutasid Euroopa Ühenduse respiratoorse terviseuuringu (ECRHS) andmeid, mis koguti aastatel 1990–2014. Andmeid koguti kolmes laines ja umbes 10-aastaste intervallidega. 

Esimese ja teise järelkontrolli vahelisel ajal tekkis rasvumine 14,6 protsendil mitte-astmahaigetest osalejatest, samas kui astmahaigete seas tõusis see protsent 16,9.

Pikemalt astmahaiged olnud inimestel oli rasvumise risk 32 protsenti suurem kui lühema kestusega patsientidel ja mitteallergilise astmaga patsientidel oli risk 47 protsenti suurem kui allergilise astmaga patsientidel.

Nendel osalejatel, kes ravisid hingamisteede haigusi kortikosteroididega, oli 99 protsenti suurem rasvumise risk võrreldes nendega, kes seda ravi ei kasutanud.

«Potentsiaalne seletus astmaga seotud kaalutõusule võib olla astmahaigete kehalise aktiivsuse vähenemine. Meie tulemused aga seda hüpoteesi ei toeta, kuna meie uuringu kehalise aktiivsuse tase ei mõjutanud täheldatud seost,» märkis Judith Garcia-Aymerich. 

Erinevalt varasemast uuringust, mis leidis seose astma ja kaalutõusu vahel ainult naistel, ei täheldatud antud juhul sugulisi erinevusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles