Tallinna koduarstibrigaadid teevad visiite mai lõpuni

BNS
Copy
Peamiselt kutsuvad vanemad arsti koju väikelapse haigestumisel.
Peamiselt kutsuvad vanemad arsti koju väikelapse haigestumisel. Foto: Shutterstock

Tallinna koduarstibrigaadid teevad visiite mai lõpuni, suvekuudeks kodukutsete vastuvõtt ajutiselt peatub, et septembris taas alata.

Käesoleval aastal on tehtud pea 270 koduvisiiti. Peamiselt kutsuvad vanemad arsti koju väikelapse haigestumisel – märtsis tehti 54 koduvisiiti, kus laste keskmine vanus oli 2,6 aastat.

«Sagedasem kutse põhjus on lapsevanema mure järsku haigestunud või mitu päeva haige olnud lapse pärast,» rääkis abilinnapea Betina Beškina. «Umbes kolmandikul juhtudest on perearsti või -õega ka konsulteeritud, kuid haigus ei ole siiski taandunud. Ligi viiendik vanemaist on koduarsti kutsumiseks saanud soovituse perearsti nõuandeliinilt 1220. Osal juhtudest on laps haigestunud järsku tugevate katarrinähtudega, mis on teinud vanemad väga murelikuks.»

Pilootprojekti käivitamise üheks eesmärgiks oli ka Tallinna lastehaigla erakorralise meditsiini osakonna (EMO) koormuse vähendamine. EMO-sse pöörduvate perede arv on eriti suur just reedest pühapäeva õhtuni, mil perearstiga kontakti ei saa. Kui tavapäraselt pöördub lastehaigla vastuvõtuosakonda 65–70 last päevas, siis nädalavahetustel ja haigestumise kõrgperioodil võis see kasvada 90–120ni.

Tallinna Kiirabi aastaaruannete näitel tehti 0–12-aastaste laste juurde eelmisel aastal 7220 visiiti, haiglasse viidi 38 protsenti haigestunutest, 62 protsendil juhtudest ei olnud see vajalik.

«Seega enamik haigestumisi kiirabi ei eelda, kuid lapsevanemad vajavad siiski nõuandeid lapse põetamiseks ja kindlustunnet lapse seisundi osas,» sõnas Beškina.

Koduarsti saab kutsuda reedel, laupäeval ja pühapäeval 0–12 aastastele haigestunud lastele. Koduvisiiti teeb üldarst või pediaater koos Tallinna Kiirabi erakorralise meditsiini tehnikuga reedel ja puhkepäevadel kella 14–22, väljasõiduks kasutatakse väikeautot. Visiite võtab vastu Tallinna Kiirabi dispetšer numbril 6971145 kella 12–20. Vajadusel väljastavad koduarstibrigaadid ka ravimretsepte, sellel aastal on ravim välja kirjutatud 55,5 protsendil juhtudest.

Koduarsti pilootprojekti käivitas Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuamet koostöös Tallinna Kiirabi ja SA Tallinna Lastehaiglaga 2020. aastal. Projekti rahastatakse Tallinna linna eelarvest, 2022. aastal on selleks ette nähtud 115 000 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles