Kase õietolmu tase on kõrge – millised on allergia tunnused?

PM Tervis
Copy
Kask võib olla allergeen.
Kask võib olla allergeen. Foto: Lauri Kulpsoo

Eesti keskkonnauuringute keskuse Tallinna seirejaama mõõtmistulemuste kohaselt on praegu õhus kõrge kase õietolmu hulk. Millised sümptomid võivad kimbutada allergikut?

Ida-Tallinna Keskhaigla lasteallergoloog-juhtivarst Triine Annus rääkis aprilli lõpus, et enamasti tekib õietolmuallergikutel rinokonjunktiviit, mille sümptomiteks on nina sügelus, aevastamine, vesine nohu ja ninakinnisus ning silmade sügelus, punetus, paistetus ja pisaravool. Võib esineda ka suulae, kurgu ja kõrvade sügelust, atoopilise dermatiidi (nahapõletiku) ägenemist või õietolmuga vahetult kokku puutuval nahal kublalist löövet. Astma (kuiv hooköha, hingamisraskus, vilinad rinnus) ilmneb sagedamini koormusastmana füüsilisel pingutusel õues. –

Tabasalu perearstikeskuse perearsti Piret Rospu sõnul on kase suhtes allergilistel inimestel sageli samaaegselt ülitundlikkus ehk niinimetatud ristallergia sarapuu ja sarapuupähklite suhtes. «Et valgud taimedes on sarnased, võib ristallergiate korral esineda sügelust ja turset ka kokkupuutel õunte, sarapuupähklite, herneste, sojaoa, viinamarjade, kiivi, toore porgandi ja kartuli, pirni, aprikooside ja muudega,» kommenteeris Rospu.

Hea ülevaate, millises Eesti piirkonnas millised taimed õitsevad, saab ka õietolmu seire leheküljelt https://www.allergialiit.ee/oietolmu-seire/, samuti puude ja roht- ja heintaimede õitsemise kalendrist https://ilm.ee/allergia/tolmutabel.gif.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles