Kaltsiumi kasutamine toidulisandina ei ole alati ohutu

PM Tervis
Copy
Kohupiim on väärtuslik toiduaine tänu rikkalikule valgu-, kaltsiumi- ja fosforisisaldusele.
Kohupiim on väärtuslik toiduaine tänu rikkalikule valgu-, kaltsiumi- ja fosforisisaldusele. Foto: Shutterstock

Osteoporoosi arengu pidurdamiseks soovitatakse eakatel ning postmenopausis naistel kasutada toidulisandina kaltsiumi koos D3-vitamiiniga. Andmed kaltsiumi mõjust südameveresoonkonna tervisele on vastukäivad. USA Clevelandi kliiniku teadlased uurisid kaltsiumi ja vitamiini D3 mõju kerges või mõõdukas raskusastmes kitsenenud aordiklapiga patsientidel, vahendab Eesti arstide liidu ajakiri.

Vaatluse all oli 2654 keskmiselt 74-aastast patsienti, 42 protsenti neist olid naised. 

Kaltsiumi ja D3-vitamiini tarvitajate hulgas registreeriti kardiovaskulaarse suremuse näitajaks 13,7 juhtu 1000 isik-aasta kohta, ainult vitamiini D3 kasutajate seas oli see näitaja 9,6/1000, kuid neid aineid mittekasutanute seas oli see 5,8/1000. Kaltsiumi ja D3-vitamiini tarvitanute seas oli ka üldsuremuse näitaja suurenenud – 43/1000 – ning nendest patsientidest pea pooled vajasid aordiklapi vahetuse operatsiooni. Nimetatud operatsiooni vajas vaid 11 protsenti vaadeldud toidulisandeid mitte tarvitanud patsientidest. Ainult D3-vitamiini tarvitamine suremust oluliselt ei mõjutanud.

Uurimust kommenteerinud Viini ülikooli professori Jutta Begler-Kleini hinnangul on üllatav, et kaltsiumi ja D3-vitamiini toidulisandina tarvitamine suurendab südamehaigetel ka üldist suremust. Tema hinnangul kinnitab uurimus, et suure kardiovaskulaarse riskiga patsientidele ei peaks soovitama pikemaaegset kaltsiumi kasutamist toidulisandina.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles