Koduaias prügi põletamine muudab aiasaadused mürgiseks

PM Tervis
Copy
Prahi koduaias põletamisel tekkivad ühendid muudavad marjadest ja puuviljadest tehtud saadused mürgiseks.
Prahi koduaias põletamisel tekkivad ühendid muudavad marjadest ja puuviljadest tehtud saadused mürgiseks. Foto: Shutterstock

Veel mõned aastakümned tagasi peeti koduaias prahi ja jäätmete põletamist üsna argiseks ja praktiliseks tegevuseks. Tänaseks on teada, et see saastab õhku ja mürgitab hoolega kasvatatud aiasaaduseid.

Aias prügi põletades pole temperatuur piisavalt kõrge, et näiteks plastis sisalduvaid keemilisi ühendeid lammutada. Kodustel ahjudel ja lõketel puuduvad kõrged filtritega varustatud korstnad, mis suitsu puhastaks ja hajutaks. See tähendab, et jäätmeid lõkkesse või ahju visates sadestuvad nende põlemisel tekkivad ühendid põlemiskoha vahetusse lähedusse, tuule korral võib aga kahjustada saada kogu küla või suuremgi piirkond. Võib öelda, et oma aias või naabrite aias kasvavad õunapuud, porgandid ja teised aiasaadused on mürgitatud. 

Kuna lõkkesse tohib visata vaid immutamata puitu ja paberit, tuleb lõkke tegemisel väga hoolikas olla. Mitte mingil juhul ei tohi tulle visata plasti ega immutatud puitu. Keelu alla kuuluvad ka ehitusjäätmed, nagu näiteks terrassiehituselt üle jäänud immutatud lauajupid ning mööbliesemed. Vanu diivaneid ja kappe ei tohi kindlasti kodus põletada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles