Apteeker selgitab, kas küünte lõhenemine on paratamatus

BENU Apteek
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ehkki küünte lõhenemine võib tunduda midagi paratamatut, tuleb mure lahendamiseks tegeleda probleemi peamise süüdlasega. Mis põhjustab küünte lõhenemist ja kuidas sellest võitu saada, räägib BENU veebiapteeker Triin Hirvlaan.

Hirvlaane sõnul on üsna tavaline, et küüned muutuvad nõrgemaks või hapramaks näiteks teatud eluperioodil. «Raseduse ajal võivad küüned olla pehmemad ja rabedad, aga ka vastupidi: muutuda hoopis tugevamaks. Tavapäraseks muutuvad küüned umbes kuue kuu jooksul pärast lapse sündi,» selgitas ta.

Küüned võivad paksemaks või lõheneda ka eakatel. Samuti teeb küüned hapramaks nende värvimine, suitsetamine, väga sage käte pesemine, erinevate kemikaalide või puhastusvahendite kasutamine ja seeninfektsioonid.

«Probleemid küüntega võivad viidata ka teatud terviseprobleemidele, näiteks kilpnäärmehaigustele, rauavaegusaneemiale, küünte psoriaasile või probleemidele maksa, südame ja kopsudega,» loetles Hirvlaan.

Küüned vajavad kaitset

Veebiapteekri sõnul toetab küünte tervist eelkõige mitmekülgne ja tervislik toit, aga ka suitsetamisest loobumine ja piisavas koguses vee joomine. «Küüsi võiks lakkida vähem või pidada lakkimiste vahel pikemaid pause. Samuti tuleks kasutada niisutavat ja toitvat kätekreemi või küüntele mõeldud õli,» soovitas ta.

Kemikaalide ja puhastusvahendite tiheda kasutamise korraks on abimeheks kaitsvad kummikindad. «Küüsi võiks lõigata regulaarselt ning enne kunstküünte kasuks otsustamist tuleks uurida põhjalikult, milliseid materjale kasutada, et need küüne maatriksit võimalikult vähe kahjustaksid,» selgitas Hirvlaan.

Abi saab ka apteegist

Küüneprobleemide korral saab abi otsida ka apteegist, kus on saadaval nii küünte tervisele kui ka raviks mõeldud tooteid. «Haprate küünte korral võib manustada biotiini või spetsiaalselt küünte tervisele mõeldud toidulisandeid, mis sisaldavad erinevaid vitamiine ja mikrotoitaineid,» soovitas veebiapteeker.

Just küünte, naha ja juuste seisundi parandamiseks loodud iluvitamiinid aitavad toetada vajalike rakkude kasvamist ja uuenemist.

«Samuti on apteegis olemas kätele ja küüntele mõeldud toitvaid kreeme ning küünte tugevdamiseks või parandamiseks loodud lakke, mis aitavad taastada küünte sarvkihis olevaid valgumolekue,» täheldas Hirvlaan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles