Elektriseeritud plaaster aitab kiirendada paranemist ja tapab kahjulikke baktereid

PM Tervis
Copy
Elektriseeritud plaaster kiirendab haava paranemist.
Elektriseeritud plaaster kiirendab haava paranemist. Foto: Terasaki Biomeditsiini Innovatsiooni Instituut

Juba mõnda aega on teada, et elektri kasutamine võib aidata haavu parandada. Uus elektriseeritud ePatch plaaster kiirendab paranemist tappes bakterid, kirjutab New Atlas

Los Angelese Terasaki Biomeditsiini Innovatsiooni Instituudi poolt välja töötatud ePatch sisaldab elektroode, mis on valmistatud hõbedast nanojuhtmetest ja segatud merevetikatest saadud hüdrogeeliga, mida tuntakse alginaadina. Viimast kasutatakse ka kirurgilistes sidemetes, sest see on bioühilduv ja säilitab optimaalse niiskustaseme.

Alginaati keemiliselt modifitseerides ja lisades sellele kaltsiumit, suutsid teadlased suurendada hõbedaste nanojuhtmete funktsiooni ja stabiilsust. Saadud hüdrogeel trükiti painduvale silikoonlehele. 

Silikoonlehtede suurust ja kuju muutes on võimalik luua ePatche, mis on võimelised katma väga erinevaid haavu ja vastama nende kontuuridele.

Tehnoloogiat katsetati väliste haavadega rottidel ning leiti, et edastatav elektrivool kiirendab paranemise kiirust mitte ainult naha ja teiste granulatsioonirakkude migreerumise tõttu, vaid ka veresoonte moodustumise ja põletiku vähendamise kaudu. Rottide rühm, kellel kasutati ePatche, paranesid haavad seitsme päevaga, kuid grupil, kes ePatche ei kasutanud, paranesid haavad 20 päevaga. 

Lisaks hoiti infektsioon tänu hõbeda antibakteriaalsetele omadustele minimaalsena. Lisaks kõigele, kui rottidelt eemaldati ePatch, siis neil esines vähem armistumist kui kontrollrühmal. See oli tõenäoliselt tingitud asjaolust, et naharakud ei kleepu silikoonlehtede külge, nii et need ei tule sideme eemaldamisel maha.

«Materjalide hoolika valiku ja geeli koostise optimeerimise abil suutsime välja töötada multifunktsionaalse, hõlpsasti valmistatava ja kulutõhusa plaastri, mis hõlbustab ja kiirendab oluliselt haavade paranemist,» ütles Terasaki Instituudi teadur dr Han. -Jun Kim.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles