AVASTUS Vananemist aitab tagasi pöörata vastuoluline aines

PM Tervis
Copy
Vananemine, värisevad käed.
Vananemine, värisevad käed. Foto: Shutterstock

Quadrami instituudi ja Ida-Anglia ülikooli teadlased on esitanud pärast hiirtega tehtud uuringuid tõendeid, et väljaheite mikroobikoosluse siirdamine noortelt hiirtelt vanadele liigikaaslastele võib viimaste soolestiku, silmade ja aju vananemise tunnuseid tagasi pöörata.

Vanade hiirte soolemikroobid kutsusid aga noortele närilistele siiratult nende ajudes esile põletikku, samuti kahanes normaalse nägemise jaoks vajalike valkude hulk, vahendab Medical Xpress.

Leiud näitavad, et soolestiku mikroobid mängivad rolli teatud vananemise mõjude reguleerimisel ja avavad võimaluse soolestiku mikroobidel põhinevate ravimeetodite kasutamiseks.

«See murranguline uuring annab ahvatlevaid tõendeid soolestiku mikroobide otsese osaluse kohta vananemises ja aju funktsionaalsuse languses, pakkudes potentsiaalset lahendust soolestiku mikroobide asendusravi näol,» nentis professor Simon Carding Norwichi meditsiinikoolist.

Juba mõnda aega on olnud teada, et soolestikus tegutsev mikroobide populatsioon, mida nimetatakse soolestiku mikrobioomiks, on seotud tervisega. Suur osa haigusi on seotud muutustega inimeses leiduvate bakterite, viiruste, seente ja muude mikroobide tüübis ja käitumises.

Mõned neist muutustest mikrobioomi koostises toimuvad vananedes, mõjutades negatiivselt ainevahetust ja immuunsust – seda on seostatud vanusega seotud häiretega, sealhulgas põletikuliste soolehaigustega, samuti südame-veresoonkonna, autoimmuunsete, metaboolsete ja neurodegeneratiivsete häiretega.

Et paremini mõista nende muutuste mõju, kandsid Quadrami instituudi teadlased soolestiku mikroobid üle vanadelt hiirtelt tervetele noortele hiirtele ja vastupidi. Seejärel uuriti, kuidas see mõjutas põletikulisi vananemise tunnuseid soolestikus, ajus ja silmades.

Ajakirjas Microbiome avaldatud uuringus leiti, et vanadelt doonoritelt pärinev mikrobioom põhjustas soolestiku limaskesta terviklikkuse lagunemise, võimaldades bakteriaalsetel produktidel vereringesse tungida, mille tulemuseks oli immuunsüsteemi käivitamine ja ajus, silmades põletiku teke.

Vanusega seotud kroonilist põletikku on seostatud ajus leiduvate spetsiifiliste immuunrakkude aktiveerumisega. Need rakud olid üleaktiveeritud ka noortel hiirtel, kellele siirati vananenud mikrobioomi.

Vanadel hiirtel saab aga kahjustusi soolestikus, silmades ja ajus tagasi pöörata, siirates soolestiku mikroobe noortelt hiirtelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles