Kuidas hoida kolesteroolitase normis?

PM Tervis
Copy
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada.
Kõrge LDL- ehk «halb» kolesterool on üks peamine südamelihase infarkti ja insuldi riskitegur. Kolesterooli normisaamiseks on küll oluline vähendada kolesterooli menüüs, kuid teine sama oluline osa on tagada toiduga piisav hulk kiudaineid, mis aitab kolesterooli organismist väljutada. Foto: Shutterstock

Tervise Arengu Instituudi andmetel on just südame ja veresoonkonna haigused kõige sagedasemaks surma põhjustajaks Eestis, moodustades 46 protsenti meeste ja 64 protsenti naiste suremusest. Haiguste peamiseks riskiteguriks on kõrge kolesteroolitase, aga ka kõrgenenud vererõhk, ebatervislik toitumine, vähene liikumine ja diabeet.

Synlabi viimase kolme aasta analüüside statistikast selgus, et üle poole Eesti täiskasvanute vereproovid näitavad liiga kõrget kolesterooli taset. Meeste analüüsidest ületas tervisliku piirnormi 57 protsenti tulemustest, naiste puhul oli see protsent lausa 66.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles