Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Heli suudab hävitada kasvajaid nii, et need ei tule tagasi

Copy
Vähirakud.
Vähirakud. Foto: Shutterstock

Michigani ülikoolis välja töötatud mitteinvasiivne helitehnoloogia lagundas rottidel esinenud maksakasvajaid, tappis vähirakke ja ergutas immuunsüsteemi, et haiguse edasist levikut tõkestada. Selline edusamm võib olla kasvajate ja vähi ravimises väga oluline, kirjutab Medical Xpress

Heli hävitas ainult 50-75 protsenti maksakasvajatest, ülejäänu suutis rottide immuunsüsteem ise hävitada, ilma, et loomadel oleks hiljem haigus tagasi tulnud. 

«Isegi kui me kogu kasvajat hävitada ei saa, võime siiski põhjustada selle taandumise ja vähendada tulevaste metafaaside teket,» rääkis Zhen Xu, kes on uuringu autor ja biomeditsiinitehnika professor. 

Tulemused näitasid ka, et ravi stimuleeris rottide immuunvastuseid, et takistada vähi edasist levikut. 

Ravi, mida nimetatakse histotripsiaks, fokuseerib mitteinvasiivselt ultrahelilaineid, et hävitada mehaaniliselt sihtkudet millimeetri täpsusega. Suhteliselt uut tehnikat kasutatakse praegu maksavähi uuringus Ameerika Ühendriikides ja Euroopas.

On olukordasid, kus ei saa tavapärast ravi suunata tervele vähkkasvajale, sest see sõltub kasvaja suurusest, asukohast, massist aga ka haiguse staadiumist. Sel juhul tuleb leida paremaid variante, nagu näiteks heliga vähirakkude hävitamine. Viimane edestab paljusid teise ravivõimalusi sellega, et on ilma kahjulikke kõrvalmõjudeta. Sama ei saa öelda aga keemia- ja kiiritusravi kohta. 

«Histotripsia on paljutõotav võimalus, mille abil pakkuda ohutut ja tõhusat mitteinvasiivset vähiravi,» sõnas biomeditsiinitehnika doktorant Tejaswi Worlikar.

Maksavähk on kogu maailmas levinud probleem ning isegi mitmete ravivõimaluste korral on paranemise prognoos halb. 

Tagasi üles