AVASTUS ⟩ Kohvi valmistamise viis määrab, kui palju see tõstab kolesteroolitaset

PM Tervis
Copy
Kohvitassid
Kohvitassid Foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Kohvis leiduvad looduslikud kemikaalid – diterpeenid, kafestool ja kahweol – tõstavad kolesteroolitaset veres. Avatud juurdepääsuga ajakirjas Open Heart avaldatud uurimuse kohaselt võivad kohvi valmistamise meetod ja selle tarbija sugu olla võtmetähtsusega, kui kõne all on joogi seos kõrgenenud kolesteroolitasemega. See võib olla nii halb kui hea, kirjutab Medical Xpress.

Teadlased võrdlesid espresso valmistamise ja teiste pruulimismeetodite mõju 40-aastaste ja vanemate seas (keskmine vanus 56 aastat). Nad tuginesid 21 083 osaleja andmetele (11 074 naist; 10 009 meest), kes vastasid aastatel 2015–2016 Tromsø uuringu seitsmendale küsitlusele – see on pikaajaline rahvastiku uuring, mis algas 1974. aastal ja hõlmas Norra Tromsø linna elanikke.

Osalejatelt küsiti, mitu tassi kohvi nad päevas jõid – mitte ühtegi, üks kuni kaks tassi; kolm kuni viis; ja kuus või enam – ja millist tüüpi pruuli nad tarbisid – filterkohvimasinas- või presskannus valmistatud, lahustuvat kohvi, espressot. Võeti vereproovid, mõõdeti pikkus ja kaal. Samuti otsiti teavet potentsiaalselt mõjutavate tegurite kohta: toitumine ja elustiil, sealhulgas suitsetamine, alkoholi tarbimine ja füüsiline aktiivsus; haridustase; ja kas II tüüpi diabeet on diagnoositud.

Naised jõid iga päev keskmiselt veidi alla nelja tassi kohvi, samas kui mehed jõid keskmiselt ligi viis tassi kohvi.

Andmete analüüs näitas, et seos kohvi ja seerumi üldkolesterooli taseme vahel varieerus olenevalt pruulimismeetodist. Kolme kuni viie tassi espresso joomist päevas seostati märkimisväärselt seerumi üldkolesterooli tõusuga, eriti meeste seas. Võrreldes nendega, kes ei joonud kohvi üldse, seostati seda tarbimismustrit 0,09 mmol/l kõrgema seerumi kolesteroolitasemega naiste seas ja 0,16 mmol/l kõrgema tasemega meeste seas.

Igapäevast kuue või enama tassitäie presskannukohvi joomist seostati kolesterooli tõusuga ja mõlemal sugupoolel sarnasel määral: naistel 0,30 mmol/l ja meestel 0,23 mmol/l kõrgema näitajaga.

Iga päev kuue või enama tassitäie filterkannukohvi joomist seostati naiste seas 0,11 mmol/l kõrgema kolesteroolitasemega võrreldes kohvi mitte tarbivate sookaaslastega, kuid meeste seas see taset ei tõstnud.

Kui lahustuvat kohvi seostati kolesteroolitaseme tõusuga mõlemal sugupoolel, siis see ei tõusnud koos joodud tassitäite arvuga.

Teadlased märgivad, et nende uuringus ei kasutatud standardiseeritud tassi suurust; norrakad kipuvad jooma suurematest espressotassidest kui näiteks itaallased. Erinevat tüüpi espresso sisaldab tõenäoliselt ka erineval määral kolesteroolitasemele mõju avaldavaid aineid.

«Kohv sisaldab enam kui tuhandet erinevat fütokemikaali. Iga ühendi tarbimine sõltub kohviliigi mitmekesisusest, röstimisastmest, pruulimismeetodi tüübist ja portsjoni suurusest,» selgitavad teadurid.

Ehkki kõrget kolesteroolitaset seostatakse veresoonkonna-südamehaigustega, siis eksperimentaalsed uuringud näitavad, et kafestool ja kahweol, samuti üldkolesterooli taseme tõus, omavad põletikuvastast toimet, kaitsevad maksa ning vähendavad vähi- ja diabeediriski, lisavad nad. «See näitab, kuidas kohv sisaldab ühendeid, mis võivad põhjustada mitme mehhanismi samaaegset toimimist,» rõhutavad teadlased. Kuldne kesktee on mõõdukas kohvi tarbimine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles