Tavaline toit võib depressiooni tekitada, probiootikumid aga ravida

, ajakirjanik
Copy
Uuringu autor Rafael Maldonado, Pompeu Fabra ülikool.
Uuringu autor Rafael Maldonado, Pompeu Fabra ülikool. Foto: UPF

"Need tulemused näitavad proliini rolli olulisust ja selle mõju inimeste depressiivsele meeleolule, mida pole seni arvesse võetud," rõhutab dr José Manuel Fernández-Real.

On selline aminohape nagu proliin. Nagu teisigi aminohappeid, kasutatakse seda meie kehas valkude ehitamiseks. Proliini kasutab meie keha näiteks kollageeni ehitamiseks ja seepärast on selle olemasolu naha, luude-liigeste-kõõluste, lihaste (sh südamelihase) tervise mõttes ja haavade paranemisel oluline. Meie keha suudab proliini ise sünteesida - see võime väheneb küll koos lisanduvate aastatega. Kuid proliini saab ka toidust - lihast, kalast, piimast, aga ka paljudest seemnetest, meest ning muidugi toidulisanditest.

Kataloonias asuvate Girona biomeditsiiniliste uuringute instituudi ja Barcelona Pompeu Fabra ülikooli teadlased dr José Manuel Fernández-Real, dr Jordi Mayneris-Perxachs ning dr Rafael Maldonado jõudsid värskelt ilmunud uuringus järeldusele, et proliin võib depressiooninähte esile kutsuda või selle haiguse kulgu raskendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles