Herpesele võib järgneda diabeet

, ajakirjanik
Copy
Kuna viirustega nakatumist on vaktsiinita raske või peaaegu võimatu ära hoida, tuleb diabeedi ennetamiseks mõjutada jõukohaseid asju - toidu- ja joogivalikut, füüsilist aktiivusust, kehakaalu, vaimset tervist - positiivses suunas.
Kuna viirustega nakatumist on vaktsiinita raske või peaaegu võimatu ära hoida, tuleb diabeedi ennetamiseks mõjutada jõukohaseid asju - toidu- ja joogivalikut, füüsilist aktiivusust, kehakaalu, vaimset tervist - positiivses suunas. Foto: KBO bike, Unsplash

Kaks levinud herpesviirust suurendavad üsna selgelt (eel)diabeedi tekke võimalusi.

Herpesviirused on inimeste seas väga levinud. Praegu on neid teada kaheksa tüüpi: need on kõige tavalisemad ohatise, genitaalhaavandite ja ajukelmepõletiku tekitajad ehk herpes simplex viirused (HSV) 1 ja 2; tuulerõugete-vöötohatise viirus (VZV), Epstein-Barri viirus (EBV), tsütomegaloviirus (CMV) ja inimese herpesviirused (HHV) 6, 7 ja 8. Viimane on seostatav näiteks Kaposi sarkoomi ehk kasvaja tekkega. Kõik need võivad püsida inimeses eluaegselt ka siis, kui inimene nakatumist ei märganudki.

Ajakirjas Diabetologia avaldatud uuringus leitakse, et kaks neist viirustest võivad kaasa aidata glükoosi metabolismi halvenemisele ja suurendada nakatunud inimeste seas II tüüpi diabeedi tekke riski. Uuringu viisid läbi dr Tim Woelfle ja tema kolleegid Ludwig-Maximiliansi ülikoolist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles