Lõuna-Aafrikas levivad uued koroonatüved (1)

PM Tervis
Copy
Levivad omikroni alamtüved.
Levivad omikroni alamtüved. Foto: Shutterstock

Covid-19 juhtumite arv Lõuna-Aafrikas on taas kiirelt kasvamas. Seda vaid viis kuud pärast omikroni esialgse tüve tekitatud tõusulainet. Seekord tõukavad levikut tagant kaks uut omikroni alamvarianti nimega BA.4 ja BA.5, mille Lõuna-Aafrika genoomseire võrgustik tuvastas esimest korda jaanuaris, vahendab Science.

Uute tüvede ilmumisel ei olnud algul erilist mõju, kuid viimaste nädalate jooksul kasvas Lõuna-Aafrikas koroonaviirushaiguse juhtude arv hüppeliselt – ligikaudu 1000 juhtumilt päevas 17. aprillil peaaegu 10 000-le 7. mail. USA-s levib kolmas alamtüvi nimega BA.2.12.1, mis suurendab viiruse levimust idarannikul.

Siiani on ebaselge, kas uued alamtüved põhjustavad järgmise üleilmse Covid-19 laine. Kuid nagu omikroni varasemate versioonide puhul, on ka neil märkimisväärne võime vältida vaktsineerimise või varasema haiguse põdemisega tekkinud immuunkaitset.

Enamikul juhtudel tagab vaktsineerimine või varasem nakatumine siiski kaitse raske haigestumise eest. «Ei ole põhjust karta,» ütleb Weill Cornell meditsiiniinstituudi immunoloog John Moore. Ta nendib, et uued tüved on täiendavaks probleemiks, kuid ei ole märke, et need oleksid ohtlikumad või patogeensemad.

Lõuna-Aafrikas on haiglaravi vajadus suurenenud, kuid kuna selle vajadus on seni olnud madal, siis ei ole põhjust ärevust tunda, ütleb Stellenboschi ülikooli viroloog Tulio de Oliveira, kes aitas tuvastada BA.4 ja BA.5. Ta ütleb, et intensiivraviosakondades on patsientide arv samal tasemel pandeemia algusest saadik. «Praegu ootame midagi sarnast omikron BA.1 lainele,» ütles Oliveira. Siis jäi haiglaravi vajavate patsientide hulk kontrollitavaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles