Teadlased tegid kindlaks, kui kaua püsib koroona rahal ja pangakaardil

PM Tervis
Copy
Pangakaart ja raha.
Pangakaart ja raha. Foto: Mihkel Maripuu/Scanpix

Kui Covid-19 pandeemia algas, lõpetasid paljud ettevõtted maailmas sularahamaksete vastuvõtmise, et pidurdada viiruse levikut. Kuigi otsus oli heade kavatsustega, osutus see asjatuks.

USA teadlaste ajakirjas PLOS ONE avaldatud uuringus ilmnes, et kui SARS-CoV-2 satub rahatähtedele, muutub see peaaegu kohe elujõuetuks. Viirus on stabiilsem plastikust pangakaartidel – elusviirust tuvastati seal veel 48 tundi pärast selle sinna kandmist. Kuid elujõulist viirust ei tuvastatud sularahal ega kaartidel, mis juhuslikult uuringusse valiti.

Uurimisrühm kogus kokku posu dollareid, sente ja krediitkaarte ning kandis nendele SARS-CoV-2 — igale esemele ligikaudu miljon viirusosakest. Seejärel võeti viirusproovid 30 minuti, nelja tunni, 24 tunni ja 48 tunni pärast.

Teadlased leidsid, et viirust oli dollaritel raske tuvastada isegi vaid 30 minutit hiljem. Uuring näitas, et viiruse hulk oli vähenenud 30 minuti pärast 99,9993 protsendi võrra. Nad testisid uuesti 24 ja 48 tunni pärast ning siis ei leidunud rahatähtedel enam elusat viirust.

Seevastu vähendas viiruse hulk rahakaartidel 30 minuti möödudes 90 protsendi võrra. Nelja tunni jooksul oli see vähenenud 99,6 protsendi võrra, 24 tunni jooksul 99,96 protsenti ja 48 tundi hiljem oli elav viirus rahakaartidel veel tuvastatav. Mündid toimisid sarnaselt plastkaartidega, viiruse hulk vähenes algselt märgatavalt, kuid 24 ja 48 tunni pärast oli elusviiruse test endiselt positiivne.

Teadlasi üllatas, et paberraha osutus viirusele nii ebasoodsaks elukeskkonnaks – dollarid on umbes 75 protseti puuvilla ja 25 protseti lina segu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles