Hüpertensioonipäevaga pööratakse tähelepanu vererõhu regulaarsele kontrollimisele

PM Tervis
Copy
Kõrgvererõhktõbe peaks kahtlustama, kui inimese vererõhuväärtused on püsivalt üle 140/90 mmHg.
Kõrgvererõhktõbe peaks kahtlustama, kui inimese vererõhuväärtused on püsivalt üle 140/90 mmHg. Foto: Shutterstock

17. mail peetakse maailma hüpertensioonipäeva, et tõsta üldsuse teadlikkust enda vererõhuväärtustest. Selle aasta teemaks on «Mõõda vererõhku, kontrolli seda ja ela kauem».

Maailma hüpertensioonipäeva tähistatakse iga aasta 17. mail Maailma Hüpertensiooniliiga (World Hypertension League – WHL) ettevõtmisel alates 2005. aastast. Algatuse eesmärk on tuletada meelde vererõhukontrolli vajalikkust. Hüpertensioon ehk kõrgvererõhktõbi on kõige sagedasem südamehaiguste, ajuinsuldi ja neeruhaiguste riskifaktor.

Kogu maailmas on rohkem kui 1,5 miljardit kõrgvererõhktõvega inimest ja selle esinemissagedus tõuseb oluliselt vanuse tõustes. Kõrgvererõhktõbe peaks kahtlustama, kui inimese vererõhuväärtused on püsivalt üle 140/90 mmHg. Siiski paljudel juhtudel ei tunneta inimene ise aeglaselt tekkinud vererõhutõusu, mistõttu ei otsi paljud inimesed arstiabi. Vaatamata sellele kahjustab püsiv kõrge vererõhk oluliselt südame-veresoonkonda.

Kõrgvererõhktõbi on enamasti väga hästi kontrollitav, kasutades selleks nii elustiili muutusi, kui ka vajadusel tablettravi. Eestis saab igapäevaselt kõrgvererõhktõve ravi üle 300 000 patsiendi.

Eesti Hüpertensiooni Ühing toetab iga aasta Maailma Hüpertensiooniliiga algatust ja kutsub ka Eesti inimesi üles enda vererõhku regulaarselt kontrollima ja vajadusel arstiabi otsima, kui neil leitakse kõrgenenud vererõhuväärtused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles