Omikroni tõttu esmakordselt koroonat põdenutel on erinev risk pika Covidi tekkeks

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Uues uuringus selgitati välja pika Covidi kujunemise risk erinevate SARS-CoV-2 variantidega nakatumise puhul.

Ühendkuningriigi riikliku statistikaameti uus analüüs võttis luubi alla pika Covidi tekkimise riski pärast esmast nakatumist delta, omikroni BA.1 ja BA.2 variandiga.

Topeltvaktsineeritud isikud, kellel tekkis deltatüve tõttu esmane nakkus, teatasid poole sagedamini pika Covidi sümptomitest kui omikroni BA.1 alamvariandi tõttu haigestunud.

Andmed näitasid ka, et pika Covidi risk ei olnud omikroni BA.1 ja BA.2 variantide puhul päris sama.

Kolmekordselt vaktsineeritud isikutel oli BA.2 puhul pika Covidi sümptomite tekke tõenäosus 21,8 protseti suurem kui BA.1 alamvariandiga.

Neli nädalat pärast BA.1 tõttu haigestumist teatas üks 15-st tõhustusdoosi saanust mõnest pika Covidi sümptomist. BA.2 alamtüvega haigestunutest teatas sümptomitest üks 12-st.

Kui teadlased võrdlesid aga omikroni kahe variandi mõju raskekujuliste, argielu piiravate sümptomite tekkele, siis pärast kolmekordset vaktsineerimist seal erinevust ilmsiks ei tulnud. Tõhustusdoosi saanutel ei olnud selleks ka suurem risk deltatüvega nakatumise korral.

Koroonasse esmakordselt deltatüve tõttu haigestunutel oli pärast tõhustusdoosi pikaajaliste Covidi sümptomite tekkimise risk poole väiksem kui pärast kahte doosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles