UURING ⟩ Need kaks koroonavaktsiini tõrjuvad omikrontüve paremini (2)

PM Tervis
Copy
Vaktsineerimine.
Vaktsineerimine. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Nelja Covid-19 vaktsiini võrdlus näitab, et Pfizer-BioNTechi ja Moderna mRNA vaktsiinid toimivad uute koroonatüvede vastu paremini kui AstraZeneca ja J&J/Jansseni viirusvektori vaktsiinid.

Kuigi kõik koroonavaktsiinid takistavad tõhusalt rasket haigestumist, ilmnes 17. mail avatud juurdepääsuga ajakirjas PLoS Medicine avaldatud uuringus, et viirusvektoritel põhinevat vaktsiini saanud on uute koroonatüvedega nakatumise suhtes haavatavamad.

Amsterdami ülikooli teadlased võtsid vereproovid 165 tervishoiutöötajalt, vastavalt kolm ja neli nädalat pärast esimest ja teist vaktsineerimist ning Jansseni ühedoosilist vaktsiini saanutelt neli kuni viis ja kaheksa nädalat pärast vaktsineerimist.

Neli nädalat pärast kahte annust olid antikehavastused algsele SARS-CoV-2 viirustüvele kõige tugevamad Moderna vaktsiini saanutel, millele järgnes Pfizer-BioNTech, ja oluliselt madalam neil, kes said viirusvektoritel põhinevaid vaktsiine.

Testitud lenduvate orgaaniliste ühendite (alfa-, beeta-, gamma-, delta- ja omikrontüvi) vastu oli neutraliseerivate antikehade hulk mRNA vaktsiini saajatel samuti kõrgem.

Lenduvate orgaaniliste ühendite neutraliseerimise võime vähenes ajaga kõigis vaktsiinirühmades, kõige rohkem omikroni vastu. Pfizer-BioNTechi tõhustusdoos suurendas antikehavastust kõigis rühmades, parandades oluliselt organismi suutlikkust võidelda viiruse, sealhulgas omikrontüve vastu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles