Viirused saadetakse taas sõtta vähi vastu

, ajakirjanik
Copy
Foto: Anna Tarazevich, Pexels

Huvitav on see, et samad omadused, mis muudavad vähirakud lõpuks keemia- või kiiritusravi suhtes tundetuks, suurendavad tegelikult onkolüütiliste viiruste edu.

Immuunonkoloogia ettevõte Imugene Limited ja City of Hope, üks USA suurimaid vähiuuringute ja -ravi organisatsioone, teatasid täna, et esimesele patsiendile anti esimene annus uudset vähki tapva viiruse CF33-hNIS VAXINIA annus. Tegemist on inimkatsete esimese etapiga, kus hinnatakse uue ravivõtte ohutust nendel inimestel, kellel on juba kaugelearenenud ja/või siiretega kasvaja ja kelle puhul teised raviviisid enam ei toimi. Laboris ja loomadega tehtud katsetes suutis kasvajaid “lahustav” ehk onkolüütiline viirus vähendada käärsoole-, kopsu-, rinna-, munasarja- ja kõhunäärmevähi kasvajate suurust. Viirus süstitakse kas otse kasvajasse või antakse seda veeni süstides.

"Huvitav on see, et samad omadused, mis muudavad vähirakud lõpuks keemia- või kiiritusravi suhtes tundetuks, suurendavad tegelikult onkolüütiliste viiruste, nagu CF33-hNIS, edu," ütles geneetiliselt muundatud viiruse võtmearendaja ja vähikirurg Yuman Fong.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles