Teadlased töötavad välja narkootikumide üledoosist päästvat plaastrit

PM Tervis
Copy
Mikronõeltega plaaster oleks nikotiiniplaastri suurune. Pilt on illustratiivne.
Mikronõeltega plaaster oleks nikotiiniplaastri suurune. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kuna Ameerika Ühendriigid seisavad silmitsi narkootikumide üledooside epideemiaga, töötavad teadlased välja kantavat plaastrit, mis suudab tuvastada saabuva opioidi üledoosi ja manustada selle vastu ravimit, vahendab Medical Xpress.

Indiana ülikooli uurimisrühm on saanud USA riiklikult uimastite kuritarvitamise vastu võitlevalt instituudilt 3,8 miljoni dollari suuruse toetuse, et töötada välja plaaster, mis ühendab endas kaks erinevat tipptehnoloogiat, ütles dr Ken Mackie, uuringu juht.

Plaaster – ligikaudu nikotiiniplaastri suurune – sisaldaks andureid, mis jälgivad kandja pulssi, vererõhku ja vere hapnikutaset, ütles Mackie. Opioidide üledoosiks loetakse seda, kui narkootilised ained põhjustavad hingamise aeglustumist või peatumist.

«Idee seisneb selles, et plaaster mõõdab kõiki neid muutujaid pidevalt,» ütles Mackie. «Sooviksime tehisintellekti algoritmi abil tuvastada peatse opioidi üledoosi, enne kui vere hapnikuga küllastus langeb ohtlikult madalale tasemele.»

Sel hetkel hakkavad tööle sajad mikronõelad, mis vooderdavad plaastri sisemust, ja on täidetud üledoosi vastase ravimi naloksooniga.

Helilainete abil surutakse nõelad nahka ja manustatakse päästev ravim, selgitas professor Feng Guo, tehnoloogia kaasarendaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles