Kolm märki, mis viitavad nõrgale immuunsüsteemile

PM Tervis
Copy
Pidev aevastamine ja nohu võivad viidata nõrgale immunsüsteemile.
Pidev aevastamine ja nohu võivad viidata nõrgale immunsüsteemile. Foto: Shutterstock

Keha on võimeline andma märku, kui ta ei suuda tavaliste viirushaiguste või muude kergete haigusseisunditega toime tulla. Järgnevad kolm märki võivad viidata nõrgale immunsüsteemile. 

  • Sage haigestumine 

Kui olete tihti haige ja taastumiseks kulub tavapäraselt kauem aega, töötab teie immunsüsteem aeglasel kiirusel. Näiteks aevastamine ja nuuskamine on külmal aastaajal väga levinud, kuid tavaliselt neid sagedalt ei esine. See on märk, et kaitseliiniga on midagi valesti. 

  • Pideva stressi kogemine

Vahel on stressi kogemine kasulik, sest see annab motivatsiooni ja paneb kiiremini tegutsema. Näiteks igahommikused liiklusummikud võivad teie immuunsüsteemi lühiajaliselt tugevdada. Kui tegemist on aga kroonilise stressiga, on kehal raske normaalselt toimida. Selline seisund võib põhjustada infektsioonide sagenemist ning samuti paranete haigustest pikemat aega. 

  • Külmavillid ja ohatis

Külmavillid ja vöötohatised on põhjustatud herpesviiruste perekonnast ning neil on tavaliselt sarnased lööbed. Herpesviirus võib siseneda kehas n-ö uinuvasse olekusse, kuid võib uuesti aktiveeruda ja hakata paljunema, kui immuunsüsteem on stressi all. Seega viitab sagedane taasaktiveerimine, et immuunsüsteem on nõrk.

Kuidas immunsüsteemi tugevadada?

Immuunsüsteemi aitab tugevdada regulaarne aeroobne treening, mis vähendab ka stressi ja aitab leevendada depressiooni. Lisaks parandab see südame-veresoonkonna tervist, alandab vererõhku ja aitab reguleerida kehakaalu. Olulisel kohal on ka tasakaalustatud toitumine. Menüüsse peaks kuuluma köögiviljad, kerge liha ja tervislikud rasvad. Piisav uni teeb kehaga imet. Uni on midagi enamat kui lihtsalt puhkeseisund, sest see aitab kehal taasutada ning aitab kaasa õppimisele, kirjutab Medical Daily

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles