Ausria tühistas keelu LGBTQ inimestel verd annetada

Copy
Veredoonorlus. Pilt on illustatiivne.
Veredoonorlus. Pilt on illustatiivne. Foto: Joakim Klementi

Austria tühistas reedel de facto keelu geidel, biseksuaalsetel ja transsoolistel inimestel verd annetada, «tehes lõpu möödunud ajastu diskriminatsioonile», teatas tervishoiuministeerium.

Viimase paari aasta jooksul on vereannetamise reegleid sarnasel moel leevendanud ka Kanada, Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia, Iisrael, Suurbritannia ja USA.

«Kui keegi tahab annetades aidata, ei ole põhjust, miks neid peaks takistama tulenevalt seksuaalsest orientatsioonist või soolisest identiteedist,» ütles terviseminister Johannes Rauch avalduses.

Reedel vastu võetud seadusemuudatus peaks jõustuma suvel, ütles valitsuse kõneisik AFP-le.

Austria seadused keelasid seni vere annetamise inimestel, kes on viimase 12 kuu jooksul olnud «riskantses vahekorras».

Osa organisatsioone, nende seas Rahvusvahelise Punase Risti Komitee, on kasutanud seda õigusraamistikku geide, biseksuaalide ja transsooliste eraldamiseks AIDS-i riski ettekäändel, märgivad LGBTQ+ organisatsioonid.

LGBTQ+ organisatsioonid tegid sel kuul üleskutse luua kaasavam süsteem, mis tugineb uutele teaduslikele andmetele, mille kohaselt on taoline eraldamine muutunud meelevaldseks ja loomult diskrimineerivaks.

Seadusemuudatuse järgi keelatakse vere annetamine «doonoril, kellel (või kelle partneril) on kolmel kuul enne vere loovutamist olnud rohkem kui kolm partnerit», sõltumata seksuaalsest või soolisest identiteedist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles