Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased tegid kindlaks levinud ohu, mis soodustab vähi tekkimist

Copy
Vähirakk
Vähirakk Foto: Shutterstock

Beckmani teadus- ja tehnoloogiainstituudi teadlased tõestasid, et toidus sisalduva rasva kogusel on otsene seos lämmastikoksiidi tasemega – viimane on looduslikult esinev signaalmolekul, mis on seotud põletiku ja vähi arenguga, vahendab Medical Xpress.

«Püüame mõista, kuidas peened muutused kasvaja mikrokeskkonnas mõjutavad vähi progresseerumist molekulaarsel tasandil. Vähk on väga keeruline haigus,» ütles Anuj Yadav, vanemteadur ja uuringu kaasautor.

Yadav selgitas, et vähk ei seisne ainult kasvajarakkudes, vaid pigem rakke toetavas kasvaja mikrokeskkonnas ehk ökosüsteemis.

«Põletik võib selles keskkonnas mängida olulist rolli. Teatud põletikuline reaktsioon tuleneb kõrgelt töödeldud toidust, mis on kõrge kalori- ja rasvasisaldusega. Tahtsime mõista seoseid toidu, põletiku ja kasvajate vahel molekulaarsel tasandil, nii et pidime välja töötama täiustatud sondid, et neid muutusi visualiseerida,» ütles ta.

Märksõnad

Tagasi üles