Pfizeri Covid-19 ravim ei aita nakkust ennetada

PM Tervis
Copy
Pfizeri koroonaravim
Pfizeri koroonaravim Foto: Handout

Pfizeri välja töötatud Covid-19 viirusevastane ravim Paxlovid on kliinilistes uuringutes osutunud tõhusaks nakatunutel raske haiguskulu vältimisel. Nüüd uuriti, kas ravim võiks aidata ka nakatumist ära hoida ja tulemused ei ole eriti kiita, vahendab Med24.

Uuringus osales ligi 3000 inimest, kelle peres SARS-CoV-2 viirusega nakatunu, kuid kes ise olid asümptomaatilised ja kelle antigeeni kiirtest oli viiruse suhtes negatiivne. 96 tunni jooksul pärast pereliikme haigestumist anti kontaktsetele ravimit viie või kümne päeva jooksul või platseebot. 

Uuritavad, kes said ravimit viie päeva jooksul, nakatusid koroonaviirusesse 32 protsendi võrra harvem kui platseebot saanud. Kümme päeva kestnud ravimikuuri korral oli positiivse testi tõenäosus 37 protsendi võrra väiksem. Probleemiks osutus aga, et analüüsi kohaselt võisid mõlemad tulemustest olla juhuslikud.

Paxlovid takistab viiruse paljunemist, blokeerides ensüümi nimega proteaas. Mõju tekib suhteliselt hilises viiruse paljunemise faasis ja ilmselt seetõttu ei suuda ravim viirusega nakatumist ära hoida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles