Omikron ohustab juba koroonat põdenud lapsi

PM Tervis
Copy
Haige laps. Foto on illustreeriv.
Haige laps. Foto on illustreeriv. Foto: freepik.com

Bostoni lastehaigla uuringud näitavad, et lapsed, kellel on varem olnud Covid-19, ei ole kaitstud omikrontüve eest.

 

Vaktsineerimine pakub aga kaitset, selgus uuringust. Ajakirjas Nature Communications avaldatud leiud täiendavad sarnast avastust täiskasvanute puhul.

«Ma kuulen vanemaid ütlemas: oh, mu lapsel oli eelmisel aastal Covid,» ütleb dr Adrienne Randolph Bostoni lastehaiglast pressiteates. «Kuid avastasime, et laste varasemate infektsioonide poolt toodetud antikehad ei neutraliseeri omikronit, mis tähendab, et vaktsineerimata lapsed jäävad omikronile vastuvõtlikuks.»

Uurijad võtsid vereproovid 62 lapselt ja noorukilt, kes olid hospitaliseeritud raske Covid-19-ga, 65 lapselt ja noorukilt, kes olid hospitaliseeritud MIS-C-ga (koroonaviirushaigusega seostatud põletikuline haigus), ning 50 ambulatoorselt patsiendilt, kes olid paranenud kergest Covidst. Kõik proovid võeti 2020. aastal ja 2021. aasta alguses, enne omikronvariandi tekkimist.

Laboris uuriti, kui hästi suudavad proovides olevad antikehad neutraliseerida viit erinevat probleemset SARS-CoV-2 varianti: alfa, beeta, gamma, delta ja omikron.

Üldiselt vähenes lastel ja noorukitel antikehade kaitsev toime kõigi viie variandi suhtes, kuid see oli kõige märgatavam omikroni puhul.

«Omikron on varasematest variantidest väga erinev, ogavalgul on palju mutatsioone ja see töö kinnitab, et see suudab antikehadest kõrvale hiilida,» ütleb Randolph. «Vaktsineerimata lapsed jäävad vastuvõtlikuks.»

Seevastu lastel, kes olid saanud kaks annust Covid-19 vaktsiini, ilmnes kõrgem neutraliseerivate antikehade tase viie variandi, sealhulgas omikroni vastu.

Randolph loodab, et andmed julgustavad vanemaid lapsi ja teismelisi vaktsineerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles