Kuidas valmistada end ette rinnavähi sõeluuringuks?

Copy
Eestis on rinnavähk naistel kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja.
Eestis on rinnavähk naistel kõige sagedasem pahaloomuline kasvaja. Foto: Shutterstock

Tänavu on rinnavähi sõeluuringule kutsutud rekordarv naisi - suisa 84 000. Tervisekassa kirjeldab sõeluuringu teostamist ja jagab naistele lihtsaid soovitusi, et uuring kulgeks võimalikult mugavalt ja kiirelt.

Kuidas uuringuks valmistuda?

  • Uuringupäeval tuleks hoiduda deodorandi, kehakreemi ja -puudri kasutamisest, sest need võivad mõjutada röntgenpildi kvaliteeti.
  • Kuna uuringu käigus peab vööni lahti riietuma, siis vali riietuseks püksid/seelik ja pluus.
  • Naine, kel käib veel menstruatsioon, peaks sõeluuringule tulema tsükli 5.–15. päeval, sest siis on rinnad vähem hellad ja tundlikud.
  • Võta kindlasti kaasa isikut tõendav dokument.

Mis uuringul ees ootab?

  • Sõeluuringu käigus kasutatakse rinnanäärme radioloogilist uuringut ehk mammograafiat. Väikese kiirgusdoosiga mammograafia on tervisele ohutu. Uuringu teostamiseks tuleb ülakeha lahti riietada.
  • Uuringul osaleja juhatatakse aparaadi juurde, kus uuringut läbi viiv radioloog asetab rinnad kordamööda kahe lameda plaadi vahele ja teeb rinnanäärmest kaks erisuunalist ülesvõtet.
  • Uuring võib veidi ebamugav tunduda, kuid ei tohiks olla valus.
  • Uuringu läbiviimiseks koos dokumentide vormistamisega kulub umbes 15–20 minutit.

Mis saab pärast uuringut?

  • Sõeluuringu vastus saabub kahe nädala jooksul kokkulepitud viisil, kas e-kirja või postiga.
  • Kui mammogramm näitab muutusi rinnanäärmekoes, kutsutakse naine täiendavatele uuringutele. Tagasikutsututele tehakse täiendavaid mammograafilisi ülesvõtteid ning vajadusel uuritakse rinda ultraheliga või võetakse koeproov.
  • Tagasikutsumine täiendavatele uuringutele ei tähenda rinnavähi diagnoosi!

Oma tervise hoidmiseks ning haiguste ennetamiseks saame ise väga palju ära teha ning kindlasti on sõeluuringul osalemine selleks üks tõhus ja oluline võimalus.

Eestis oodatakse rinnavähi sõeluuringule 50–69-aastaseid naisi iga kahe aasta järel. 2022. aastal on tasuta sõeluuringule oodatud ravikindlustatud ja ravikindlustamata naised sünniaastatega 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970, 1972.

Oluline on teada, et sõeluuringus osalemiseks ei ole vaja jääda kutset ootama. Kutse sõeluuringule on leitav ka patsiendiportaalist www.digilugu.ee (Terviseandmed → Saatekirjad). Sihtrühma naised võivad helistada endale sobivasse tervishoiuasutusse juba täna.

Lisaks raviasutustele on võimalik rinnavähi sõeluuringut teha ka Eestis ringi liikuvates mammograafiabussides. Rohkem infot ja sõeluuringut teostavate raviasutuste kontaktid leiab siit.

Naised, hoolige oma tervisest ja kontrollige end regulaarselt! Hoolides endast hoolid ka neist, kellele sina oled väga tähtis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles