Koroonapandeemia tõi endaga kaasa uue nahaprobleemi

PM Tervis
Copy
Maskne võib mõjutada ka enesehinnangut.
Maskne võib mõjutada ka enesehinnangut. Foto: Shutterstock

Pandeemiaajastul on tekkinud uudne nahaprobleem, ajale iseloomulikult kannab see nime maskne (sõnadest mask ja akne), vahendab Med24.

Maskne on Confido meditsiinikeskuse dermatoveneroloog Pille Konno sõnul sagedane konsultatsiooniteema. Esinemissagedus on suurim meditsiinitöötajate hulgas. Maskne haiguspuhang algas 2020. aasta märtsis.

Kui tavaakne paikneb enamasti näol nina ja otsaesise ümber, siis maskne keskendus põskede keskosale, nina-huulevoltidele ja lõuale. Haiguse paiknemispiirkonda hakati nimetama O-tsooniks.

Maski kandmine tekitab troopilise keskkonna, ühe tunni jooksul suureneb niiskus nahal 93 protsendi võrra. Maski tekitatud temperatuuritõus kutsub esile rasuerituse kiirenemise. Maskne on klassifitseeritud mehaaniliseks akneks, mis tekib hõõrdumisest ja naha mikrofloora muutumisest. 

Riski süvendab maskikandja harjumus maski puudutada ja liigutada ning lisaks kosmeetika.

Masknega naha hooldus näeb ette naha puhastamist antibakteriaalse seebiga kaks korda päevas. Näohoolduses tuleb vältida alkoholi, retinooli, salitsüülhapet, alfa-hüdroksühapet. Kasulikud on mittekomedogeensed niisutavad kreemid. Ei ole soovitatav maski kandmise ajal tarvitada lanoliini, vaseliini, mineraalõlisid, mineraalpuudreid ega päikesekaitsekreeme, liiatigi dekoratiivkosmeetikat.

Kui nahaga on probleeme, tuleks kirurgilist maski vahetada iga nelja tunni järel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles