UURING ⟩ Pikem kasv tõstab mitme haiguse riski

PM Tervis
Copy
Kasv mõjutab haigusriski.
Kasv mõjutab haigusriski. Foto: Shutterstock

USA Rocky Mountaini meditsiinikeskuse uue uuringu kohaselt, mis avaldati avatud juurdepääsuga ajakirjas PLOS Genetics, mõjutab kasv mitmete haiguste riski.

Inimese pikkus on olnud paljude levinud haigustega seostatud tegur, alates südamehaigustest kuni vähini. Kuid teadlased on püüdnud kindlaks teha, kas lühem või pikem kasv seab ohtu otseselt või on tegelikult selle taga pikkust mõjutavad tegurid, nagu toitumine ja sotsiaalmajanduslik seisund. Uues uuringus püüdsid teadlased teisesed tegurid eemaldada, vaadeldes eraldi seoseid haiguste ja inimese tegeliku pikkuse vahel ning seoseid prognoositava pikkusega nende geneetika põhjal.

Töörühm kasutas VA Million veteranide programmi andmeid, mis hõlmas enam kui 200 000 valgenahalise täiskasvanu ja enam kui 50 000 mustanahalise täiskasvanu geneetilist ja tervisealast teavet.

Tulemused kinnitasid varasemaid leide, et pikk kasv on seotud kodade virvendusarütmia ja veenilaiendite suurema riskiga ning väiksema südame isheemiatõve, kõrge vererõhu ja kõrge kolesteroolitasemega riskiga.

Uuring paljastas ka uusi seoseid suurema pikkuse ja perifeerse neuropaatia kõrgema riski vahel, mis on põhjustatud jäsemete närvide kahjustusest, samuti ilmnes suurem naha- ja luuinfektsioonide, jalahaavandite risk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles