Optimism mõjutab eluiga

, ajakirjanik
Copy
Foto: Foto RODNAE Productions, Pexels

Kas optimistid elavad pikema elu kui pessimistid? Selle üle on vaieldud pikemat aega ning meie enda kogemused võivad olla vastuolulised.

Suure uuritute hulgaga teadustöö, mis tehtud eri rahvustest ja rassidest naiste seas USAs, aitab küsimusse selgust tuua. Aga hakatuseks tuli ka teadlastel kokku leppida, et mida nad vähemalt selle uuringu raames pikaks elueaks peavad. Piir pandi 90 aasta rajajoonele. Tegemist pole siiski päris laest võetud arvuga. Uuringusse värvati naisi 1990. aastatel, kui nad olid 50 kuni 79 aastat vanad ja kuni 2018. aastani kogutud andmeid asuti analüüsima aastal 2019. Aasta varem, 2018, oli naiste eeldatav eluiga sünnimomendil USAs 81,2 aastat ja neile, kes 2018. aastaks olid 65. eluaasta rajajoonele jõudnud, ennustati elu veel 20,7 aastaks (keskmiselt muidugi).  Võrdluseks - Eesti naiste oodatav eluiga oli 2018. aastal 82,4 aastat.

Uuring võttis arvesse nii terviseandmeid, elustiili kui sissetuleku taset. Kinnitust saadi väitele, et optimistlikumad inimesed elavad kauem. Optimismiskaalal kõige kõrgemaid punkte saanud naiste eluiga oli keskmiselt 5,4 protsenti pikem kõige madalama optimismiskooriga naistest. Aastates teeb see umbes 4,4 aastat lisaks. Umbes veerand optimismi pakutavast elupikendusest on seotud elustiili mõjudega. Nende mõjude hulgas tähtsaim on regulaarne füüsiline aktiivsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles