Eesti idufirma lõi kolm uut riskiskoori elustiilihaiguste ennetamiseks

PM Tervis
Copy
Immuunsüsteemi tugevus sõltub suuresti inimese elustiilist.
Immuunsüsteemi tugevus sõltub suuresti inimese elustiilist. Foto: Shutterstock

Eesti tervisetehnoloogia idufirma Geneto tuli välja kolme uue riskiskooriga, mille abil on võimalik ennustada inimese laktoositalumatuse, kõrge vererõhu ja kõrge kolesterooli riske. Lisandunud riskiskooride ja meditsiiniseadmena registreeritud geenitestiga plaanitakse äritegevust Euroopasse laiendada.

Kui seni on olnud võimalik saada riskiskoore rasvumise, 2. tüübi diabeedi ja gluteenitalumatuse kohta, siis nüüd lisandusid lakotoositalumatuse, kõrge vererõhu ja kõrge kolesterooli riskimudelid.

Geneto kaasasutaja Jaak Sarve sõnul võimaldavad lisandunud riskiskoorid anda inimesele veelgi rohkem isikupärastatud toitumis- ja liikumissoovitusi elustiilihaiguste ennetamiseks. «Geneto teeb unikaalseks geeniteaduse ning toitumis- ja liikumisäpi ühendamine. Selle lähenemise kõige suurem eelis kasutajale on personaalsus – äpp arvestab inimese geneetilist eripära. Pakkudes kasutajale personaalseid soovitusi, näevad kasutajad päris muutusi oma kaalus ja tervises ning ühtlasi vähendavad riski haigestuda erinevatesse elustiilihaigustesse.»

Geneto teeb koostööd Tartu Ülikooli genoomika instituudiga ning kasutatavad mudelid põhinevad nii Eesti geenivaramu kui ka Suurbritannia biopanga andmetel. Alates selle aasta maist on Geneto geenitest registreeritud terviseametis meditsiiniseadmena, võimaldades Genetol lihtsamalt välisturgudele laieneda.

Eestis teeb Geneto koostööd Elisaga ning Geneto teenust tuntakse pigem Elustiili rakenduse kaudu.

Elisa uute teenuste valdkonna juhi Meelis Seeri sõnul on uute riskiskooride lisandumine oluline saavutus, sest võimaldab kasutaja vajadusi paremini adresseerida. 

Geneto planeerib laieneda Euroopa turgudele, alustades Soome, Poola ja Suurbritanniaga. Samuti on plaanis tulevikus lisada veel vähemalt kaks riskiskoori.

Geneto on 2016. aastal loodud tervisetehnoloogia ettevõte, mis kombineerib geneetika ning toitumis- ja liikumisnõuanded viisil, mis aitab ennetada elustiiliharjumustest põhjustatud haigusi. Geneto asutajateks on tarkvarainsener ja andmeteadlane Jaak Sarv ja geenitehnoloog Pille-Riin Meerits. 2021. aasta lõpus kaasas Geneto ühisrahastusplatvormil Funderbeam üle 300 000 euro.

Rakendus on geenitestist saadud andmete põhjal isikupärastatud, aidates inimesel muuta oma elustiiliharjumusi viisil, mis tema geneetikaga kõige paremini sobivad. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles