Toidulisandites sisalduva monakoliini kasutamist piiratakse

BNS
Copy
Monakoliin saadakse punasest fermenteeritud riisist.
Monakoliin saadakse punasest fermenteeritud riisist. Foto: Shutterstock

Eestis ja mujal Euroopa Liidus (EL) on alates 21. juunist keelatud toidud, sealhulgas toidulisandid, mis sisaldavad kolm milligrammi või enam punasest fermenteeritud riisist saadud monakoliini.

Enamasti kasutatakse seda ühendit toidulisandites, teatas neljapäeval maaeluministeeriumi pressiesindaja.

Euroopa toiduohutusameti riskihinnangu kohaselt võib monakoliinide tarbimine koguses kümme milligrammi päevas olla kahjulik inimese tervisele – eelkõige lihas- ja sidekoele ning maksale. Üksikjuhtudel võib kõrvaltoimeid esineda isegi kolme milligrammi korral.

Tarbijale esitatakse edaspidi monakoliine sisaldava toote pakendi märgistusel soovitatav päevase tarbimise kogus ning hoiatus soovitatava päevase doosi ületamise eest.

Maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Pille Tammemägi sõnul on muudatuse eesmärk kaitsta tarbijate tervist. «Müüa võib ainult sellist toitu, mis on ohutu. ELis, sealhulgas Eestis, toimib kõrgetasemeline toiduohutuse tagamise süsteem, mille üks osa on teadusuuringud. Tänu nendele tuvastatakse võimalikke uusi riske inimese tervisele ning tehakse otsuseid inimese tervise kaitseks – nagu näiteks piirnormi kehtestamine monakoliinisisaldusele toidulisandites,» ütles Tammemägi.

Punane fermenteeritud riis saadakse riisi fermenteerimisel pärmseente, peamiselt Monascus purpureus’e abil. Selle tulemusena tekivad monakoliinid, mille hulgas on ülekaalus ühend monakoliin K. Monakoliine kasutatakse vere kolesteroolitaseme normaliseerimiseks.

1. juunil avaldatud Euroopa Komisjoni määrust (EL) 2022/860 saab lugeda portaalis EUR-Lex. Euroopa toiduohutusameti (EFSA) riskihinnang on saadaval ameti veebilehel. Määrus jõustub 21. juunil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles