Faagiravi aitab paljude lootusetute infektsioonijuhtumite korral ellu jääda

, ajakirjanik
Copy
Sellel Pittsburghi ülikooli Graham Hatfulli laboris tehtud pildil näitavad seest heledad ringid, kus viirused-bakteriofaagid on oma töö teinud. Labor pakub neid baktereid tapvaid viiruseid patsientidele, kellel pole muid võimalusi antibakteriaalsete ravimite suhtes resistentsete infektsioonide raviks.
Sellel Pittsburghi ülikooli Graham Hatfulli laboris tehtud pildil näitavad seest heledad ringid, kus viirused-bakteriofaagid on oma töö teinud. Labor pakub neid baktereid tapvaid viiruseid patsientidele, kellel pole muid võimalusi antibakteriaalsete ravimite suhtes resistentsete infektsioonide raviks. Foto: Aimee Obidzinski/University of Pittsburgh

Kui tugeva rakuseinaga bakterid – mükobakterid – kohtuvad nõrgenenud immuunsüsteemiga patsiendiga, siis on see nii patsiendi enda kui arstide jaoks tihti õudusunenägu. Neid surmavaid infektsioone on tihti väga raske või võimatu antibiootikumidega välja ravida. 

Thbilisi Eliava instituudis on faagiravi kasutatud juba alates 1920. aastatest. Siiamaani on olnud suuresti katse-eksituse meetodil töötava – või siis ka mittetöötava – raviga. Viirused, mida antibiootikumidele allumatute bakterite vastu kasutatakse, ei ole kuigi järjekindlalt oma tööd suutnud ära teha ning surmava nakkusega inimeste ellujäämislootusi täita. 

Värskelt avaldatud uuringud faagiravi vallas tõotavad sellele meetodile üha laiemat kasutust. Läbi aegade suurim teadusajakirjanduses kirjeldatud faagiteraapia juhtumiuuringute seeria näitab, et ravi edukuse määr on üle poole. Nimelt on hakatud paremini aru saama, kuidas baktereid tapvad viirused ehk faagid töötavad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles