Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Liigne fruktoos ja rasv tapavad kõhunäärme rakke ja tekitavad diabeedipandeemiat

Copy
Eelista tervislikku toitu ja suureda taimse osakaalu toidus!
Eelista tervislikku toitu ja suureda taimse osakaalu toidus! Foto: Dana Tentis, Pexels

Fruktoosi- ja rasvarikas toit, kui seda on liiga palju, tekitab organismis liig palju glütseraati, mis kahjustab ja tapab kõhunäärmes insuliini tootvaid rakke.

Värskelt avaldatud uuringu tulemused kinnitavad - kui fruktoosist ja rasvast rikas toit liig sageli peensooles kohtuvad, tähendab see insuliini tootvate rakkude ründamist.

Teadusajakirjas Cell Metabolism avaldatud LosAngeleses asuva Terasaki biomeditsiinilise innovatsiooni instituudi teadlaste töö näitab, et fruktoosi- ja rasvarikas toit tekitavad peensooles kohtudes liig palju glütseraati. Iseenesest on glütseraat normaalse ainevahetusprotsessi osaks ja kui seda on parajal määral, toimib peensooles ka normaalne ainevahetus. Glütseraadi liiaga aga peensool enam toime ei tule ning verre jõudnuna hakkab see kahjustama maksa ja kõhunäärme rakke. Sealhulgas saavad pihta ka insuliini tootvad rakud. 

Tagasi üles