Suurbritannia paneb põlema miljardite väärtuses koroonakaitsevahendeid

Copy
Kaitsemask vedeleb maas. Pilt on illustratiivne.
Kaitsemask vedeleb maas. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Briti valitsusel on kavas põletada ära miljardite naelte väärtuses koroonapandeemia ajal kiiruga ostetud kasutuskõlbmatuid isikukaitsevahendeid, teatas reedel avalikke kulutusi jälgiv parlamendikomisjon.

Mõte maske, kindaid ja muid kaitsevahendeid põletades elektrit toota komisjonile muljet ei avada. Komisjon on asunud hoopis uurima, kuidas sai juhtuda, et valitsus kulutas neli miljardit naela kaitsevahenditele, mis nüüd tuleb ära visata, sest need on defektsed või ei vasta Ühendkuningriigi standarditele.

Valitsusel on kavas kasutud kaitsevahendid kas ümber töödelda või elektri tootmiseks põletada.

«Kasutuskõlbmatute isikukaitsevahendite äraviskamise kulud ja keskkonnamõju ei ole teada,» märkis komisjon.

Valitsuse sõnul ei ole kogu nelja miljardi eest soetatud varustust kavas siiski põlema panna, vaid osa sellest on võimalik anda hambaarstidele või annetada heategevuseks, transpordiettevõtetele ja teistele riikidele.

Tervishoiuministeeriumi hinnangul on 670 miljoni naela väärtuses kaitsevahendeid mis tahes olukorras kasutuskõlbmatud.

Parlamendikomisjoni andmetel kaotas tervishoiuministeerium esimesel pandeemia-aastal isikukaitsevahenditele kulutatud 12 miljardist naelast 75 protsenti kõrgendatud hindade ja vigaste toodete tõttu.

Opositsioonilise tööpartei parlamendiliige ja komisjoni esimees Meg Hillier ütles, et kaitsevahendite saaga on tõenäoliselt kõige häbiväärsem episood Briti valitsuse reaktsioonis koroonapandeemiale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles