Mida kujutab endast Ramsay-Hunti sündroom, mis halvas Justin Bieberi näo?

PM Tervis
Copy
Popstaar Justin Bieber.
Popstaar Justin Bieber. Foto: LISA O'CONNOR/SCANPIX

Lauljana kuulsust kogunud popstaar Justin Bieber teatas mõni aeg tagasi sotsiaalmeedias, et tema nägu on osaliselt halvatud ning see on põhjustatud viirushaigusest nimega Ramsay Hunti sündroom.

Laulja näitas videos, kuidas pool tema nägu ei toimi nii nagu peaks. Üks silm ei pilkunud, naeratust oli näha ainult tervel näopoolel, samuti ei liikunud üks ninasõõrmetest.

Ramsay-Hunti sündroom on haruldane neuroloogiline häire, mis tekib, kui tuulerõugete viirus nakatab peas sisekõrva lähedal asuvat närvi. Pärast lapsepõlves põetud tuulerõugeid või täiskasvanuna põetud vöötohatist võib viirus kehas uinuda. Miks viirus taasaktiveerub ja Ramsay-Hunti sümptomeid tekitab, pole teada.

Sisekõrva haaratuse tõttu võivad selle haigusseisundiga inimesed kannatada peapöörituse või tinnituse all. Ramsay Hunti sündroom võib põhjustada ka kuulmislangust, nõrkust, näo äravajumist ja halvatust ning seda just sellel näopoolel, mida viirus on rünnanud. Raskusi esineb näoilmete tegemisel, ühe silma sulgemisel ja ka söömisel, sest toit võib suust välja kukkuda. 

Ramsay-Hunti sündroomi ehk Herpes zoster oticus’t iseloomustavad intensiivne kõrvavalu, püsiv või mööduv näonärvi halvatus, päevi või nädalaid püsiv peapööritus, püsiv või osaliselt taastuv kuulmisekaotus, villilise lööbe esinemine väliskuulmekäigus piki näonärvi tundlikkuseharu. Nii latentse viirusenakkuse aktiveerumise kui Ramsay-Hunti sündroomi tekke riskirühm on sekundaarse immuunpuudulikkusega (pahaloomuliste kasvajatega, immuunpärssivat keemia- või kiiritusravi saavad ja HIV-nakkusega) inimesed.

Allikas: terviseamet.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles