Insuldi saanud pisipõnn paraneb traumast

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Magav laps.
Magav laps. Foto: Caro / Scanpix

Kaheaastaselt ajurabanduse saanud ja osaliselt halvatuks jäänud Valjala pisipõnn Madis suutis vanemate ja arstide toel sedavõrd paraneda, et praegu pole raske trauma tagajärgi enam peaaegu märgata.


Praeguseks juba viiene Madis Kindel on õppinud pärast insulti taas selgeks rääkimise ja kõndimise, kuid peab endiselt käima neli korda aastas Haapsalu neuroloogilises taastusravikeskuses, et käimine korralikult selgeks saada, kirjutab Meie maa.

Kui Madis 2005. aasta septembris köögilaua taga istudes taburetilt ootamatult maha kukkus, ei osanud ema Janika algul midagi halba kahtlustada, pigem kahtlustas, et põnn on saanud peapõrutuse ja kutsus kiirabi.

Kuressaare meedikute palvel Tallinna haiglasse sõidutatud pisipõnnil tuvastati pealinnas insult, mis oli halvanud tema parema jala, käe ja takistanud ta rääkimise.

Haiglavoodis täitus poisil teine eluaasta, kuid vanemad polnud kindlad, kas see ei või jääda lapse viimaseks sünnipäevaks.

Õnneks põnni tervis tänu Tallinna meedikute abile paranes ja haiglast välja saades ta juba seisis jalgadel, kuid ei käinud. Parem käsi küll natuke liikus, kuid laps hoidis seda kramplikult vastu keha. Tänu logopeedi abile oli väike Madis ka rääkimise taas selgeks saanud, kuid r- tähte ta oma sõnades ei kasutanud. Ei kasuta senini.

Madis viidi pärast kolme nädalat Tallinnas üle Haapsalu taastusravikeskusesse, kus oli bassein. «Vesi panigi ta lõpuks liikuma,» lausus ema. Sulistamine tegi imet, sest nädalaga hakkas Madis jälle käima ja ka käsi sai liikuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles