Omikroniga nakatumise eest kaitseb kõige kauem sel moel tekkinud immuunsus

PM Tervis
Copy
Levivad omikroni alamtüved.
Levivad omikroni alamtüved. Foto: Shutterstock

Pfizeri või Moderna mRNA-vaktsiini tõhustusdoos annab hea, kuid ajutise kaitse SARS-CoV-2 omikrontüvega nakatumise eest, selgus Katari teadlaste uuringust.

Mainekas ajakirjas New England Journal of Medicine avaldatud uuringus analüüsisid teadlased eelmisel talvel Kataris möllanud omikronilainet, võrreldes vaktsineerimisest ja varasemast nakatumisest tekkinud immuunkaitset ning nende kombinatsioone enam kui 100 000 inimese hulgas. Osa neist oli nakatunud omikroniga ja osa mitte, vahendab Medical Xpress.

Analüüs näitas ootuspäraselt, et kaks mRNA vaktsiniini pluss tõhustusdoos andsid tõhusa kaitse omikroniga nakatumise eest. Vaktsiini abil tekkinud immuunsus omikrontüve vastu näis aga kiiresti vähenevat.

Varasema koroonatüvega nakatunud olid omikroni eest kaitstud mõõdukalt, ent kaitse langes isegi aasta pärast eelnevat nakatumist vähesel määral.

Uuringus ilmnes aga ka see, et nii vaktsineerimine kui eelnev nakatumine tagasid tugeva ja püsiva kaitse raske, kriitilise või surmava Covid-19 eest omikronlaine ajal.

«Leidsime, et Katari omikronlaine ajal oli raske Covid-19 esinemissagedus väga madal isegi nende seas, kellel oli ainult kaks vaktsiiniannust või ainult eelnev nakatumine,» ütles uuringu peamine autor dr Heba Altarawneh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles