Leiti bakteriliigid, mis on seotud agressiivse eesnäärmevähiga

PM Tervis
Copy
Eesnäärmeprobleemid on oluline varakult tuvastada.
Eesnäärmeprobleemid on oluline varakult tuvastada. Foto: Shutterstock

Uus uuring on tuvastanud viis bakteritüüpi, mis on seotud agressiivse eesnäärmevähiga. Praegu on veel ebaselge, kas bakterliigid põhjustavad otseselt vähki, kuid teadlased on kindlad, et suudavad nende bakterite olemasolu abil töötada välja uusi teste agressiivse eesnäärmevähi tuvastamiseks, kirjutab New Atlas

«Me juba teame mõningaid tugevaid seoseid infektsioonide ja vähi vahel,» selgitas projekti juhtivteadur Colin Cooper. «Näiteks võib Helicobacter pylori bakterite esinemine seedetraktis põhjustada maohaavandeid ja seda seostatakse maovähiga.»

Bakterite ja eesnäärmevähi vahelise seose uurimiseks kogusid teadlased eesnäärmekoe ja uriiniproove enam kui 600 mehelt. Lõpuks leiti, et eesnäärmevähi kõige agressiivsemate vormidega seostatakse viit tüüpi baktereid, millest kolm olid täiesti uued liigid. Ühe või mitme sellise bakteri esinemine võib olla seotud haiguse kiirema progresseerumisega.

Uuringu esimene autor Rachel Hurst rõhutas, et uurimistöö on alles algusjärgus ja leiud tõstatavad palju uudseid küsimusi. Isegi kui seos nende bakterite ja eesnäärmevähi vahel on tulevastes uuringutes kinnitatud, ei ole veel aru saadud, kas seos on põhjuslik.

Lisaks tuvastasid teadlased bioloogilised mehhanismid, kuidas on bakterid vähiga seotud. «Me ei tea veel seda, kuidas need bakterid inimestesse jõuavad ja kas need bakterid ise põhjustavad vähki või võimaldab inimese immuunvastus bakterite kasvu,» rääkis Hurts. 

Ühendkuningriigi eesnäärmevähi esindaja Hayley Luxton ütles, et eesnäärmevähi bakteriaalse põhjuse leidmise tagajärjed on tohutud. «See uuring võib eesnäärmevähi ravis olla pöördelise tähtsusega,» lisas Luxton. 

Luxton täpsustas, et kui meeskond suudab tõestada, et just need bakterid põhjustavad eesnäärmevähki, on tulevikus võimalik rasket haigust ära hoida. «See oleks tohutu läbimurre, mis võib päästa igal aastal tuhandeid elusid.»

Uuring avaldati ajakirjas European Urology Oncology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles