USA-s alustatakse väikelaste vaktsineerimist koroona vastu

Copy
Laste vaktsineerimine. Pilt on illustreeriv.
Laste vaktsineerimine. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

USA tervishoiuvõimud andsid laupäeval heakskiidu Pfizeri ja Moderna vaktsiini kasutamisele alla viieaastaste laste kaitsepookimiseks koroonaviiruse vastu.

President Joe Biden tervitas seda kui «monumentaalset sammu» võitluses Covid-19 vastu.

USA-st sai sellega esimene riik, mis kiitis heaks niinimetatud mRNA vaktsiinide kasutamise väikelastel alates kuuendast elukuust.

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) andis reedel loa väikelaste vaktsineerimiseks. Varem lubati vaktsineerida lapsi alates viiendast eluaastast.

Vaktsiinid vajasid heakskiitu ka USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuselt (CDC) ning see saadi laupäeval.

«Me teame, et miljonid lapsevanemad ja hooldajad soovivad lasta oma väikseid lapsi vaktsineerida ja tänase otsusega nad saavad seda teha,» ütles CDC direktor Rochelle Walensky laupäeval avalduses.

Pärast rohelise tule saamist FDA-lt alustas USA valitsus otsekohe miljonite vaktsiinidooside laialisaatmist üle riigi.

Biden lubas, et vanemad saavad alates järgmisest nädalast alustada oma laste registreerimist vaktsineerimisele haiglates, kliinikutes, apteekides ja arstikeskustes.

Laupäevases avalduses nimetas ta vaktsiine «turvalisteks ja äärmiselt tõhusateks» ning lisas, et «vanematele üle kogu riigi on see kergenduse ja pidupäev».

Moderna vaktsiini süstitakse kahe doosina kuuajalise vahega. Pfizer/BioNTechi vaktsiini aga kolme doosina - esimese kahe annuse vahe on kolm nädalat, millele järgneb kolmas doos kaheksa nädalat hiljem.

Umbes veerandil väikelastest, kes said kliiniliste katsetuste käigus Moderna vaktsiini, tekkis palavik, eriti pärast teist doosi, kuid see kestis tavaliselt mitte üle ühe päeva.

USA-s on kuue kuu kuni viie aasta vanuseid lapsi umbes 20 miljonit.

Kuigi lapsed on üldiselt olnud Covid-19 suhtes vähem haavatavad, on selles vanuserühmas surnud koroonaviiruse tõttu 480 last.

Pfizer avaldas lootust, et esitab juuli alguses Euroopa Ravimiametile (EMA) taotluse oma koroonavaktsiini heakskiitmiseks vanuserühmale kuuest kuust kuni viie aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles