Need märgid viitavad alkoholisõltuvusele

PM Tervis
Copy
Alkohol.
Alkohol. Foto: Eero Vabamägi

Alkoholisõltuvus on ohtlik probleem, mis võib inimesele märkamatult välja kujuneda. Seetõttu on oluline teada alkoholisõltuvuse varajasi sümptomeid, et ennetada tõsist probleemi ning kahjulikku mõju tervisele ja elukvaliteedile, vahendab Alcohol Rehab Guide.

  1. Üks levinud viis, kuidas võib tekkida alkoholisõltuvus, on lahjema alkoholi söögi kõrvale tarbimine. Sageli juuakse toidu kõrvale klaas veini või pudel õlut ning kui see harjumus kestab piisavalt kaua, tekib organismis sõltuvus. Alkoholi ei tohiks tarbida iga päev ning kui inimesel on tung juua mitu korda nädalas õhtuti veini või õlut, võib organism juba sõltuvuses olla.
  2. Kui inimene tunneb, et peab oma joomisharjumust õigustama, varjama või lähedaste kriitika eest kaitsma, on see ilmselt samuti sõltuvus. Igasugune info või kommentaarid alkoholi kahjulikkuse kohta tekitavad sõltuvusse langevas inimeses ärritust. Sageli märkavad sõltuvuse ohumärke esimesena pereliikmed ja sõbrad, mitte inimene ise, ning seepärast ei tohiks lähedaste muretsemist või kommentaare ignoreerida.
  3. Inimesed õigustavad oma joomisharjumusi sageli väitega, et kui nad tahaksid, siis võiksid nad alkoholist loobuda. Kui inimene tahab igal õhtul veini juua, on need suure tõenäosusega sõltuvuses organismi regulaarsed signaalid, mille toimel inimesel alkoholiisu tekib. Alkohol suurendab mitme kroonilise haiguse, nagu vähi, dementsuse ja südamehaiguste riski ning ei ole tõenäoline, et inimese otsus liiga tihti juua on langetatud ratsionaalse mõtteprotsessi tulemusel.

Artikkel ilmus esimest korda 25. juuni 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles