Covid-19 toob nädal pärast tervenemist paljudele üllatava probleemi

PM Tervis
Copy
Covid-19 põdemine võib tuua liigeseprobleemid.
Covid-19 põdemine võib tuua liigeseprobleemid. Foto: Shutterstock

Covid-19 järgselt võivad tekkida reumaatilised probleemid, vahendab Med24. 

Lihasevalu on kirjeldatud keskmiselt 44 protsendil Covid-19 patsientidest ja liigesevalu ligi 15 protsendil.

Avaldatud haigusjuhtudes on näha üsna sarnast Covid-19 järgse reaktiivse artriidi mustrit – keskmiselt üks nädal pärast Covid-19 sümptomite lahenemist tekib alajäseme liiges(t)es (põlv, hüppeliiges, labajalaliigesed), harvem randmes või õlas liigesepõletik ja veres CRV tõus. Tavaliselt on tegemist keskealise või vanema meessoost patsiendiga.

Autoimmuunhaiguste täpne tekkimise põhjus on teadmata, küll aga on leitud, et pärilike ja keskkondlike faktorite koosmõjul kujuneb immuunsüsteemi funktsiooni häire.

Enne ägeda raskekujulise respiratoorse sündroomiga koroonaviiruse (SARS-CoV-2) pandeemiat olid peamised tuntud viirused, millel on võime vallandada autoimmuunseid haiguseid, parvoviirus B19, Epstein-Barri viirus (EBV), tsütomegaloviirus (CMV), herpesviirus-6, inimese T-lümfotroopne viirus 1 (HTLV-1), A- ja C-hepatiidi viirus ja punetisteviirus. Viimasel kahel aastal on aga järjest enam olnud juttu ka SARS-CoV-2 potentsiaalsest võimest indutseerida autoimmuunseid protsesse.

Viirusejärgne autoantikehade (antikehad, mis ründavad organismi enda rakke –toim) tootmine, mis võib potentsiaalselt viia koekahjustuseni, on üks peamistest autoimmuunsuse tekkimise mehhanismidest.

Reumatoloogia vallas on enim avaldatud ülevaateid Covid-19 infektsiooniga seotud liigesvalust, artriidist, lihasvalust, üldisest väsimusest. Eraldi käsitletakse ka autoantikehade esinemist ning nende võimalikku rolli haiguse foonil kujunevate tüsistuste patogeneesis.

Täpne Covidiga seotud liigesvalu ja artriidi tekke mehhanism on ebaselge. Covid-19 infektsiooniga esinev immuundüsregulatsioon ja immuunkomponentide aktivatsioon võivad viia immuunkomplekside ladestumiseni liigestes ja mööduva liigesepõletikuni. Viirushaigusest tingitud lihasvalu ja väsimus on paljuski seotud interleukiin-6 kõrgenenud tasemega. Covid-19 järgse väsimuse tekkes arvatakse olevat roll kroonilisel põletikul ajukoes, lihaskiudude atroofial ja psühholoogilistel faktoritel.

Kokkuvõte pärineb Liis Puisi, Tartu ülikooli reumatoloogia eriala arst-residendi poolt tehtud pikemast ülevaatest Lege Artises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles