Akne vastu aitab mitu looduslikku vahendit

PM Tervis
Copy
Põletikulist nahka ei tohiks liiga palju puutuda.
Põletikulist nahka ei tohiks liiga palju puutuda. Foto: Shutterstock

Akne tekkimist soodustavad mitmed tegurid ning ka selle ravi sõltub mitmetest asjadest nagu näiteks akne tüüp, asukoht, vanus jne. Medical News Bulletin jagab soovitusi, kuidas aknet leevendada ja milliste looduslike vahendite kasutamist võiks kaaluda. 

American Academy of Dermatology Association soovitab mitut aknesõbralikku nahahooldusharjumust:

  1. Pese nägu kaks korda päevas. Näo pesemine on eriti oluline pärast hingistamist. 
  2. Väldi nahka ärritavaid vahendeid nagu pesulapp või käsn. Kõige mugavam on nägu pesta sõrmedega masseerida. Kindlasti tuleb enne käed pesta. 
  3. Väldi tugevatoimelisi tooteid, mis võivad kaasa tuua naha kuivuse või ärrituse. 
  4. Loputa nägu leige veega. 
  5. Tekkinud punne ja vistrikke ei tohiks pidevalt pigistada. Kasulikum on hoida käed näost eemal, et vältida ärrituse teket. Liigne pigistamine võib süvendada põletikku. 
  6. Nahakahjustuste ennetamiseks väldi solaariumeid ja pikalt päikese käes viibimist. Lisaks muudavad aknele mõeldud ravimid naha UV-kiirguse suhtes tundlikumaks. 
  7. Dermatoloogi juures kontrollis võiks käia regulaarselt. 
  8. Arvatakse, et stressi vähendamine võib ära hoida akne hullemaks muutumist. 

Madala glükeemilise sisaldusega dieet võib aidata parandada nahka, sest sisaldab rohkelt värskeid puu- ja köögivilju ning kaunvilju. Seda tüüpi dieedid hoiavad ära kahe akne põhjustaja: põletiku ja rasuerituse suurenemise. Lisaks on väidetud, et madala glükeemilise tasemega tarbimine koos probiootikumiderikka dieediga on kasulik lööbe ennetamisel.

Kuidas aknet ravida?

Akne puhul on kasulik tarvitada A-, C-, D-, E- ja B-vitamiine. Samuti tasub teada, et lehmapiima vältimine võib aidata lööbeid vältida. 

Mineraalide tarvitamise puhul on tõestatud, et akne all kannatavatel inimestel on tsingi sisaldus vähenenud. Kuna tsingil on põletikuvastased omadused, siis saab seda kasutada loodusliku ravivahendina akne vastu. Põletikuvastane toime on ka seleenil. 

Rohelise tee ekstraktil on põletikuvastased ja antioksüdantsed omadused, mis võivad olla tõhusad kerge kuni mõõduka akne vastu. Hoolimata mõningatest raskustest naha tungimisel, võib paikne manustamine olla tõhusam kui suukaudne manustamine.

Aloe vera aitab sügelemise kui ka põletiku vastu, lisaks on sel antibakteriaalne toime. Geel aitab vähendada ka aknest põhjustatud kahjustusi. 

Õunaäädikat kasutatakse tavaliselt koduseks vahendiks nahaprobleemide vastu. See sisaldab mitmeid antimikroobsete ja antioksüdantsete omadustega orgaanilisi happeid, mis võivad aidata akne ja akne armistumise vastu. Siiski võib see sobimatul kasutamisel olla kahjulikum ja kahjustada nahka.

Meel on antibakteriaalsed ja põletikuvastased raviomadused, mis võivad soodustada haavade paranemist ja kudede taastumist. Lisaks on sellel võime aidata minimeerida armide suurust.

Kõige sobivama ravivõimaluse leidmise jaoks tuleks siiski pidada nõu oma perearsti või dermatoloogiga. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles