HIVi võib olla peatselt võimalik ravida ühe süstiga

PM Tervis
Copy
Immuunsüsteemi rakud ründamas HIV-d.
Immuunsüsteemi rakud ründamas HIV-d. Foto: Shutterstock

Tel Avivi ülikooli uus uuring pakub uudset ja ainulaadset AIDSi ravi, mida võib arendada vaktsiiniks või HIViga patsientide ühekordseks raviks.

Uuringus uuriti B-tüüpi valgete vereliblede konstrueerimist patsiendi kehas, et erituksid HIV-vastased antikehad, kirjutab Medical Xpress.

Viimase kahe aastakümne jooksul on paljude AIDSiga patsientide elud paranenud tänu ravile, mis muudab haiguse surmavast krooniliseks. Siiski on veel pikk tee minna, enne kui leitakse ravi, mis tagaks patsientidele püsiva tulemuse. Dr Adi Barzeli laboris töötati esmakordselt välja üks võimalik viis teha seda ühekordse süstiga. Kõnealuses tehnikas kasutatakse B-tüüpi valgeid vereliblesid, mida muundatakse geneetiliselt patsiendi kehas, et eritada neutraliseerivaid antikehi haigust põhjustava HI-viiruse vastu.

B-rakud on valged verelibled, mis vastutavad viiruste, bakterite ja muude patogeenide vastaste antikehade tootmise eest. B-rakud moodustuvad luuüdis. Küpsemisel liiguvad B-rakud verre ja lümfisüsteemi ning sealt edasi erinevatesse kehaosadesse.

Dr Barzel selgitab, et «seni olid vaid vähesed teadlased ja meie nende seas suutnud väljaspool keha B-rakke konstrueerida ning selles uuringus olime esimesed, kes tegid seda kehas ja panna need rakud tootma soovitud antikehi. Seda tehakse viirusekandjatega, mis on saadud sel moel konstrueeritud viirustest, et need ei põhjustaks kahjustusi, vaid viiksid ainult antikeha loomise tarbeks kodeeritud geeni B-rakkudesse.»

«Lisaks oleme antud juhul suutnud viia antikehad täpselt soovitud kohta B-raku genoomis. Kõik loomad, kellele anti ravi, reageerisid ja nende veres oli suur kogus soovitud antikeha. Tootsime antikehi verest ja veendusime, et see on tõesti tõhus HIVi neutraliseerimisel.»

uuring avaldati ajakirjas Nature Biotechnology.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles